Mąka kokosowa (bezglutenowa)

Mąka kokosowa (bezglutenowa)

Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W ostatnim poście, obiecałam pokazać, co można uzyskać z wiórków kokosowych, które pozostaną nam, po przyrządzeniu mleka kokosowego.  Świetnym pomysłem, jest wykorzystać je i w prosty sposób, przygotować - mąkę kokosową. Mąka kokosowa, ma niewielką zawartość tłuszczu i nie zawiera cholesterolu.  Bogata jest w błonnik, białko, a co ważne dla alergików, nie zawiera glutenu.
Mąkę kokosową, z powodzeniem można stosować, do wypieków ciast, ciasteczek, jako zagęstnik do sosów, jako panierkę lub posypkę do lodów czy deserów.

Niedługo, podzielę się z Wami, przepisem z wykorzystaniem, właśnie - mąki kokosowej.

Składniki:

Wiórki, które pozostały po zrobieniu mleka kokosowego, dokładnie zmielić.
Rozłożyć równomiernie na blaszce do pieczenia.
Włożyć do piekarnika.
Wiórki suszyć ok. 1godzinę w 40-50C.
Gotową mąkę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Mąka kokosowa (bezglutenowa) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów