Lubelskie cebularze

Lubelskie cebularze

Cebularze to moje wspomnienie z czasów szkolnych. Pamiętam jak dziś, że po szkole chodziliśmy z kolegami z klasy na te smakowite drożdżówki z cebulą oraz makiem do pobliskiej piekarni. Często pojawiały się one również w szkolnym sklepiku jako jeden z nielicznych wytrawnych wypieków. Później z czasem ich miejsce zajęły pizzerki, ale jednak cebularze po dziś dzień są mi bardzo bliskie. W ogóle mam wrażenie, że kiedyś były one bardzo popularne we Wrocławiu i można było dostać je w niemal każdej piekarni, a w pewnym momencie zniknęły niemal na dobre i czasami pojawiają się tylko w nielicznych miejscach. Niestety, ilekroć się na nie skuszę, to nie smakują zbyt dobrze. Dlatego postanowiłem upiec klasyczne lubelskie cebularze samodzielnie.

Cebularze to klasyczne wypieki pochodzące z Lubelszczyzny o żydowskim rodowodzie. Ponoć pojawiły się na tamtejszych ziemiach w XIX wieku i były wypiekane przez żydowskie piekarnie na Starym Mieście w Lublinie. Z czasem stały się popularne również na Puławach i Zamojszczyźnie. Po wojnie zaś pojawiły się w różnych miejscach w całej Polsce. Trudno się dziwić, że zdobyły one takie uznanie. Te drożdżowe placki o złocistym kolorze z pachnącą cebulą oraz makiem to coś przepysznego. O popularności cebularzy świadczą słowa Józefa Honiga:

„Były dobre chleby, bułeczki. Jaki był — cebularz!!! Żydowskie piekarnie były bardzo dobre. Jaki był placek żydowski! Były cebularze — jaki to był smak!!! Te bułki, jakie były. Jeszcze tu był Zięba na Kalinie, tam z tyłu, za cmentarzem. Jaki on miał chleb, jakie bułki miał… Ale on nie oszukiwał. Dodał masło, dodał mleko. Do ciasta dodał
wszystko.”

Józef Honig: Przedwojenne przysmaki. Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”, 1999-03-01.

Niestety, o ile nie mieszkacie na Lubelskiej Ziemi, o dobre cebularze trudno w piekarniach. Dlatego najlepiej upiec je samodzielnie. Ich przygotowanie nie różni się specjalnie od słodkich drożdżówek. Wystarczy zagnieść ciasto wzbogacone o jajka, mleko oraz masło i przygotować prosty farsz z cebuli. Z nim w sumie miałem największy kłopot, gdyż początkowo myślałem, że wystarczy do niego surowa cebula. Jednakże to nie jest ten smak. Po przewertowaniu kilku źródeł dowiedziałem się, że cebulę należy krótko obgotować, a po odcedzeniu wymieszać z olejem, makiem i solą, a następnie zostawić na noc do zmacerowania. Dopiero taki farsz smakuje, jak trzeba. Jeśli Wam również marzą się rumiane lubelskie cebularze, to zapraszam po dzisiejszy przepis.

Zdjęcie - Lubelskie cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lubelskie cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubelskie cebularze

Ilość porcji: 12

 

Składniki na Lubelskie cebularze:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 g masła

 

  Farsz:

  • 4 średnie cebule
  • 2 łyżki maku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli

 

  Dodatkowo do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Jak przygotować Lubelskie cebularze?

Ciasto drożdżowe

  1. Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej, aby było letnie. Dodaj cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  2. Resztę mąki przesyp do dzieży miksera, dodaj sól, wbij jajko oraz wlej gotowy rozczyn. Ciasto wyrabiaj przez chwilę przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
  3. Kolejno dodaj do ciasta roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj je przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  4. Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

 

 Farsz

(Należy przygotować dzień wcześniej!)

  1. Cebule obierz  i pokrój w dużą kostkę (1-2 cm).
  2. W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej cebulę. Gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź.
  3. Cebulę przesyp do miseczki, dodaj sól, mak oraz olej. Całość wymieszaj i odstaw do przestudzenia, a następnie przykryj i wstaw do lodówki.

 

  Formowanie i pieczenie cebularzy

  1. Wyrośnięte ciasto wyrób krótko ponownie. Następnie podziel na 12 równych porcji. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę.
  2. Każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na koło o średnicy ok. 12 cm. Koła z ciasta układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, zachowując odstępy (polecam po maksymalnie 4 sztuki na blaszkę).
  3. Przygotowany dzień wcześniej farsz rozłóż równomiernie na uformowanych bułeczkach, zachowując 2 cm margines od brzegu.
  4. Cebularze przykryj ściereczką i odstaw na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
  5. Jajko rozbełtaj z łyżką mleka i posmaruj brzegi cebularzy po wyrośnięciu.
  6. Cebularze wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez ok. 15 minut do złotego koloru.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Lubelskie cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lubelskie cebularze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów