Lubelskie cebularze
Cebularze to moje wspomnienie z czasów szkolnych. Pamiętam jak dziś, że po szkole chodziliśmy z kolegami z klasy na te smakowite drożdżówki z cebulą oraz makiem do pobliskiej piekarni. Często pojawiały się one również w szkolnym sklepiku jako jeden z nielicznych wytrawnych wypieków. Później z czasem ich miejsce zajęły pizzerki, ale jednak cebularze po dziś dzień są mi bardzo bliskie. W ogóle mam wrażenie, że kiedyś były one bardzo popularne we Wrocławiu i można było dostać je w niemal każdej piekarni, a w pewnym momencie zniknęły niemal na dobre i czasami pojawiają się tylko w nielicznych miejscach. Niestety, ilekroć się na nie skuszę, to nie smakują zbyt dobrze. Dlatego postanowiłem upiec klasyczne lubelskie cebularze samodzielnie.
Cebularze to klasyczne wypieki pochodzące z Lubelszczyzny o żydowskim rodowodzie. Ponoć pojawiły się na tamtejszych ziemiach w XIX wieku i były wypiekane przez żydowskie piekarnie na Starym Mieście w Lublinie. Z czasem stały się popularne również na Puławach i Zamojszczyźnie. Po wojnie zaś pojawiły się w różnych miejscach w całej Polsce. Trudno się dziwić, że zdobyły one takie uznanie. Te drożdżowe placki o złocistym kolorze z pachnącą cebulą oraz makiem to coś przepysznego. O popularności cebularzy świadczą słowa Józefa Honiga:
„Były dobre chleby, bułeczki. Jaki był — cebularz!!! Żydowskie piekarnie były bardzo dobre. Jaki był placek żydowski! Były cebularze — jaki to był smak!!! Te bułki, jakie były. Jeszcze tu był Zięba na Kalinie, tam z tyłu, za cmentarzem. Jaki on miał chleb, jakie bułki miał… Ale on nie oszukiwał. Dodał masło, dodał mleko. Do ciasta dodał
wszystko.”
Józef Honig: Przedwojenne przysmaki. Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”, 1999-03-01.
Niestety, o ile nie mieszkacie na Lubelskiej Ziemi, o dobre cebularze trudno w piekarniach. Dlatego najlepiej upiec je samodzielnie. Ich przygotowanie nie różni się specjalnie od słodkich drożdżówek. Wystarczy zagnieść ciasto wzbogacone o jajka, mleko oraz masło i przygotować prosty farsz z cebuli. Z nim w sumie miałem największy kłopot, gdyż początkowo myślałem, że wystarczy do niego surowa cebula. Jednakże to nie jest ten smak. Po przewertowaniu kilku źródeł dowiedziałem się, że cebulę należy krótko obgotować, a po odcedzeniu wymieszać z olejem, makiem i solą, a następnie zostawić na noc do zmacerowania. Dopiero taki farsz smakuje, jak trzeba. Jeśli Wam również marzą się rumiane lubelskie cebularze, to zapraszam po dzisiejszy przepis.
Lubelskie cebularze
Ilość porcji: 12
Składniki na Lubelskie cebularze:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 80 g masła
Farsz:
- 4 średnie cebule
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Jak przygotować Lubelskie cebularze?
Ciasto drożdżowe
- Przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej, aby było letnie. Dodaj cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszaj. Dodaj łyżkę mąki i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Resztę mąki przesyp do dzieży miksera, dodaj sól, wbij jajko oraz wlej gotowy rozczyn. Ciasto wyrabiaj przez chwilę przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
- Kolejno dodaj do ciasta roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj je przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Z ciasta uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Farsz
(Należy przygotować dzień wcześniej!)
- Cebule obierz i pokrój w dużą kostkę (1-2 cm).
- W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej cebulę. Gotuj przez 2 minuty, a następnie odcedź.
- Cebulę przesyp do miseczki, dodaj sól, mak oraz olej. Całość wymieszaj i odstaw do przestudzenia, a następnie przykryj i wstaw do lodówki.
Formowanie i pieczenie cebularzy
- Wyrośnięte ciasto wyrób krótko ponownie. Następnie podziel na 12 równych porcji. Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę.
- Każdą kulkę rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na koło o średnicy ok. 12 cm. Koła z ciasta układaj na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia, zachowując odstępy (polecam po maksymalnie 4 sztuki na blaszkę).
- Przygotowany dzień wcześniej farsz rozłóż równomiernie na uformowanych bułeczkach, zachowując 2 cm margines od brzegu.
- Cebularze przykryj ściereczką i odstaw na 30-60 minut do ponownego wyrośnięcia, aż podwoją swoją objętość.
- Jajko rozbełtaj z łyżką mleka i posmaruj brzegi cebularzy po wyrośnięciu.
- Cebularze wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piecz przez ok. 15 minut do złotego koloru.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square