Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem
przepis:
200 g łososia
biała cześć pora
1 ząbek czosnku
150 g pieczarek
100 ml śmietany 30%
sól, pieprz
1 łyżeczka tymianku
olej
sok z cytryny
Z ryby usunąć skórę.
Rybę opłukać, osuszyć, przekroić na dwie części, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
Por opłukać, pokroić w krążki.
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.
Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim pieczarki. Dodać sól i pieprz.
Na drugiej patelni przesmażyć por.
Pieczarki połączyć z porem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek oraz śmietanę.
Chwilę wszystko razem smażyć.
Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby, a na nich ułożyć pieczarki z porem.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i zapiekać 20 min.