Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem

Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem
przepis:

200 g łososia

biała cześć pora

1 ząbek czosnku

150 g pieczarek

100 ml śmietany 30%

sól, pieprz

1 łyżeczka tymianku

olej

sok z cytryny

Z ryby usunąć skórę.

Rybę opłukać, osuszyć, przekroić na dwie części, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.

Por opłukać, pokroić w krążki.

Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim pieczarki. Dodać sól i pieprz.

Na drugiej patelni przesmażyć por.

Pieczarki połączyć z porem, dodać zmiażdżony ząbek czosnku, tymianek oraz śmietanę.

Chwilę wszystko razem smażyć.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem, ułożyć w nim kawałki ryby, a na nich ułożyć pieczarki z porem.

Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i zapiekać 20 min.

Zdjęcie - Łosoś zapiekany z pieczarkami i porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów