Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem
Łosoś z piekarnika to gwaracja na szybki,pyszny obiad.Już sam produkt- najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni.Przygotowując rybę w piekarniku nie ma możliwości,by się nie udała.Na patelni łatwo ja przesuszyć,a i więcej ze smażeniem pracy.Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty.Nie przepadam za swoistym,ostrym rybim zapachem, dlatego użycie aromatyczenej kolendry i imiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków.
Składniki na 2 porcje:
2 fielty z łososia a 200 g
1/2 łyżki soli gruboziarnistej
1 łyżka koledry
30 g świeżego imbiru
1/2 cytryny bio
Wykonanie:
- filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
- imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu
- kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,skórą do dołu.Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie,przykryć plasterkami cytryny.Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu
- piec w 200`C przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut ,by doszedł
- łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj) i surówką z kapusty pekińskiej