Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem

Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem
Zdjęcie - Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Łosoś z piekarnika to gwaracja na szybki,pyszny obiad.Już sam produkt- najszlachetniejsza z ryb o wykwintnym smaku to zapewni.Przygotowując rybę w piekarniku nie ma możliwości,by się nie udała.Na patelni łatwo ja przesuszyć,a i więcej ze smażeniem pracy.Łosoś z piekarnika jest zawsze jędrny i soczysty.Nie przepadam za swoistym,ostrym rybim zapachem, dlatego użycie aromatyczenej kolendry i imiru skutecznie pozbawią rybę tego aromatu.Polecam to połączenie smaków.

Zdjęcie - Łosoś z piekarnika z kardamonem i imbirem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 2 porcje:

2 fielty z łososia a 200 g
1/2 łyżki soli gruboziarnistej
1 łyżka koledry
30 g świeżego imbiru
1/2 cytryny bio

Wykonanie:
  • filety z łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny i odstawić do lodówki na 1-2 godziny
  • imir obrać i pokroic drobniutko.Kolendrę z gruboziarnistą solą rozetrzeć w moździerzu
  • kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,skórą do dołu.Pastę z kolendry rozłożyć równomiernie na rybie,przykryć plasterkami cytryny.Nie ma potrzeby dodawania żadnego tłuszczu
  • piec w 200`C przez 15 minut,następnie piekarnik wyłączyć i łososia pozostawić w zamkniętym wyłączonym piekarnku jeszcze na 5 minut ,by doszedł
  • łososia podałam z puree ziemniaczanym z pasternakiem (przepis tutaj) i surówką z kapusty pekińskiej
ŻYCZĘ SMACZNEGO!

Kategorie przepisów