Łosoś z melasą i musztardą na soczewicy
Chyba bliżej mi do kuchni Zachodu niż Wschodu, ale czasem zdarza mi się sięgnąć po sos sojowy czy inne wasabi. Tym razem połączyłam w marynacie do łososia wspomniany sos (słony), ziarnistą musztadę (ostrą), melasę (słodką) i sok z limonki (kwaśny). Kuchnia pięciu przemina to nie jest, ale muszę przyznać, że równowaga została osiągnięta! :)
Łosoś z melasą i musztardą na soczewicy Składniki- łosoś - ok. 1 kg (dwa kawałki po 500 g każdy)
- musztarda ziarnista - 2 łyżeczki
- melasa - 2 łyżeczki
- sos sojowy - 1 łyżeczka
- sok z limonki - 1 łyżeczka
- soczewica czerwona - 1 szklanka
- cebula - 1 szt
- liść laurowy - 1 szt
- ziele angielskie - 3 szt
- kolendra - 1/4 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Musztardę wymieszaj z sosem sojowym, melasą i sokiem z limonki. Marynatą pokryj wierzch ryby, odstaw do lodówki na min. 1 godzinę.
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy. Wymieszaj, wsyp soczewicę. Zalej ok. 2 szklankami wody, przypraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż soczewica będzie miękka, a większość płynu odparuje.
Rybę ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, na ok. 15-20 minut.
Upieczoną rybę podawaj na porcji ciepłej soczewicy.