Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym

Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym

Danie kojące zmysły. Kurki (tak, już są!) z łososiem w kremowym sosie, zapieczone pod warstwą maślanego puree ziemniaczanego.

Zdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a zaraz po przyjściu z pracy czy przed wizytą gości wstawić ją do piekarnika, żeby wierzch apetycznie się zarumienił, a całe danie było ciepłe.

Zdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do ziemniaków możecie dodać korzeń selera, pasternaku lub pietruszki- puree zyska na smaku!

Zdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 3-4 porcje.

Zdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby. Smaż, aż lekko się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz kawałki łososia (ok.2x2 cm). Krótko przesmaż, dopraw solą i pieprzem.

Składniki na patelni zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Utłucz z mlekiem i łyżką masła na gładkie puree. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.

Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków, na nich- kawałki masła. Zapiekaj w temp. 200 oC, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem odczekaj kilka minut, żeby sos przestał wrzeć- będzie lepszy :)

Kategorie przepisów