Łosoś z kurkami zapiekany pod puree ziemniaczanym
Danie kojące zmysły. Kurki (tak, już są!) z łososiem w kremowym sosie, zapieczone pod warstwą maślanego puree ziemniaczanego.
Zapiekankę możecie przygotować wcześniej, a zaraz po przyjściu z pracy czy przed wizytą gości wstawić ją do piekarnika, żeby wierzch apetycznie się zarumienił, a całe danie było ciepłe.
Do ziemniaków możecie dodać korzeń selera, pasternaku lub pietruszki- puree zyska na smaku!
Proporcje na 3-4 porcje.
Składniki- kurki - 200 g
- łosoś - 350 g
- śmietanka kremówka - 1 szklanka
- cukinia - 1 mała sztuka
- cebula - 1 szt
- olej - 2 łyżki
- masło - 3 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- ziemniaki - ok. 6 średnich sztuk
- mleko - ok. 1/2 szklanki
Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone grzyby. Smaż, aż lekko się zarumienią. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię oraz kawałki łososia (ok.2x2 cm). Krótko przesmaż, dopraw solą i pieprzem.
Składniki na patelni zalej śmietanką. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Utłucz z mlekiem i łyżką masła na gładkie puree. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Sos przelej do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułóż warstwę ziemniaków, na nich- kawałki masła. Zapiekaj w temp. 200 oC, aż wierzch ładnie się zarumieni. Przed podaniem odczekaj kilka minut, żeby sos przestał wrzeć- będzie lepszy :)