Łosoś z kurkami w sosie z porem

Łosoś z kurkami w sosie z porem

 


Zdjęcie - Łosoś z kurkami w sosie z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiŁosoś w przepysznym sosie z kurkami, porem i białym winem z kaparami.



Składniki na łososia z kurkami w sosie z porem:

 

  • 4 porcje łososia bez skóry
  • biała część pora
  • łyżka kaparów
  • 1-2 fileciki anchois (opcjonalnie)
  • 150 g kurek (lub pieczarek poza sezonem)
  • 250 ml słodkiej śmietanki (użyłam bez laktozy)
  • 100 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • koperek do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej

 

Jak przygotować łososia z kurkami w sosie z porem?

Łososia podzielić na cztery porcje i doprawić solą. Na każdej porcji rozsmarować po łyżeczce musztardy. Odstawić do zamarynowania. Pora drobno pokroić. Kurki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Większe porwać na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę i obsmażyć łososia. Zdjąć z patelni na bok. Na tą samą patelnię wlać trochę oliwy i udusić pora, potem dodać wcześniej przygotowane grzyby, liść laurowy, posiekane anchois i kapary i smażyć 2-3 minuty. Wlać wino i odparować kolejne kilka minut. Potem wlać śmietankę i dołożyć i smażonego łososia. Dusić razem kilka minut. Dodać sporą ilość posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerze i posypać resztą kopru.

 

Czas przygotowania: 30 min (plus marynowanie)
Liczba porcji:4

Kategorie przepisów