Łosoś z kurkami w sosie z porem
Łosoś w przepysznym sosie z kurkami, porem i białym winem z kaparami.
Składniki na łososia z kurkami w sosie z porem:
- 4 porcje łososia bez skóry
- biała część pora
- łyżka kaparów
- 1-2 fileciki anchois (opcjonalnie)
- 150 g kurek (lub pieczarek poza sezonem)
- 250 ml słodkiej śmietanki (użyłam bez laktozy)
- 100 ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- koperek do smaku
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
Jak przygotować łososia z kurkami w sosie z porem?
Łososia podzielić na cztery porcje i doprawić solą. Na każdej porcji rozsmarować po łyżeczce musztardy. Odstawić do zamarynowania. Pora drobno pokroić. Kurki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Większe porwać na mniejsze kawałki. Rozgrzać oliwę i obsmażyć łososia. Zdjąć z patelni na bok. Na tą samą patelnię wlać trochę oliwy i udusić pora, potem dodać wcześniej przygotowane grzyby, liść laurowy, posiekane anchois i kapary i smażyć 2-3 minuty. Wlać wino i odparować kolejne kilka minut. Potem wlać śmietankę i dołożyć i smażonego łososia. Dusić razem kilka minut. Dodać sporą ilość posiekanego koperku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć na talerze i posypać resztą kopru.
Czas przygotowania: 30 min (plus marynowanie)
Liczba porcji:4