Łosoś z karmelizowaną cytryną na sałatce z rukoli
To jest naprawdę potężna sałatka. Taka, która spokojnie może stać się obiadem.
Latem często rezygnuję z dodatku ziemniaków czy pieczywa do posiłku, ale z powodzeniem możecie dzisiejszy przepis wzbogacić chrupiącymi grzankami, albo kromką grillowanego chleba skropionego dobrą oliwą.
Ja łososia podałam na pikantnej w smaku rukoli połączonej ze słodkimi pomidorkami (wszystkie warzywa z ogródka moich rodziców!), dobrze komponować się będzie także orzeźwiającym smakiem świeżego ogórka lub papryką.
Łosoś z karmelizowaną cytryną na sałatce z rukoli Składniki
- łosoś - filet ok. 200 g
- rukola - garść
- pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
- cytryna - 3 krążki
- jajka - 1 szt
- oliwa - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Na patelni rozgrzej oliwę, ułóż skórą do dołu posoloną i popieprzoną porcję ryby. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż skórka stanie się przyrumieniona. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny i razem z nimi odwróć porcję ryby. Smaż jeszcze 2 minuty, wyłącz i pozostaw na kolejne 2 pod pokrywką.
Ugotuj jajko, aby żółtko nie było do końca ścięte.
Na talerzu rozłóż listki rukoli, połóż połówki pomidorów, skrop octem balsamicznym.
Na wierzchu ułóż łososia (cytrynami do góry), obok jajko pokrojone w ósemki. Posyp świeżo mielonym pieprzem.
Podawaj od razu.