Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
O dobroczynnym wpływie spożywania ryb, głównie tych morskich, o których zalicza się łosoś, mówi się wiele i nie ma osoby, która nie byłaby tego świadoma. Mimo to niestety wciąż bagatelizujemy te informacje. W polskich domach znacznie częściej sięga się po drób i czerwone mięso. Nasze dzieci żywią się głównie kurczakiem na zmianę z wieprzowiną, a nie jest to najlepszy kierunek. Jest tyle innych możliwości, tyle przepisów, tyle składników… Być może lepiej wybrać posiłek bezmięsny niż postawić na stole kolejne nuggetsy z kurczaka lub kotlety schabowe.
Są też ryby… I to właśnie rybę podaję dzisiaj Wam na talerzu. Będzie łosoś w zupełnie niecodziennej odsłonie, a przepis jest z pewnością godny zapamiętania, bo to najlepszy łosoś jakiego kiedykolwiek jadłam. A jest to łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Jest ryba, są zioła i warzywa. Jest też szybko i smacznie, więc z powodzeniem może być to danie obiadowe z każdy, nawet najbardziej zwariowany dzień tygodnia.Składniki:
(4-5 porcji)
- ok 800g filetów z łososia np. atlantyckiego
- 100g suszonych pomidorów w oliwie
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200ml śmietanki kremówki
- 150ml bulionu warzywnego lub białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonych pomidorów mielonych lub w płatkach
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- sól, pieprz do smaku
- 35ml oliwy
Przygotowanie krok po kroku:
- Łososia oczyść i osusz. Podziel na porcje i oprósz solą i pieprzem.
- Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj.
- Na rozgrzaną patelnię wylej 2 łyżki oliwy i usmaż łososia na złoty kolor 1-2 minuty z każdej strony w zależności od wielkości kawałków. Przełóż na talerz.
- Na tej samej patelni podsmaż cebulę i czosnek.
- Suszone pomidory pokrój w paski i dodaj do cebuli z czosnkiem. Po minucie podlej całość winem lub bulionem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zredukuj o połowę.
- Dodaj kremówkę i dopraw chili, mielonymi suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Zagotuj.
- Do sosu włóż kawałki łososia i lekko podgrzej przez chwilę.
- Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!