Łosoś teriyaki z salsą z melona
Przepis na doskonale soczystego łososia o szerokiej gamie smaków towarzyszących które zawdzięczamy salsie z melona oraz jaśminowemu ryżowi z bazyliowym pesto. Godne uwagi danie, szybkie i proste w wykonaniu z gwarantowanym efektem wow. Pesto bazyliowe uzyskujemy bardzo prosto poprzez zmiksowanie liści bazylii z orzechami i oliwą z oliwek. Sos teriyaki również można przyrządzić samemu na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, sake, imbiru i cukru, lub nabyć gotowy w dziale z cudami azjatyckimi. Kto próbował wie o co chodzi, kto nie próbował ten musi koniecznie nadrobić zaległości. Jak to mawiają japończycy: 十分に召し上がれ
Łososia pozbawiamy ości oraz łusek na skórze, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem a następnie zalewamy sosem teriyaki i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę czasu (można na całą noc).
Melona kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną drobno czerwoną cebulę, posiekane liście bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki, doprawiamy solą oraz chili.
Ryż jaśminowy płukamy dwukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy zgodnie z instrukcją, na koniec odcedzamy i dodajemy pesto bazyliowe, mieszamy.
Łososia wyjmujemy z marynaty i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię (użyłem grillowej) zaczynając smażenie od strony ze skórą. Po upływie 4-5 minut odwracamy i smażymy kolejne 3 minuty podlewając sosem teriyaki z marynaty.
Na podpieczonego łososia wykładamy salsę, dodajemy ryż i zieleninę do dekoracji.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));
- filet z łososia ze skórą
- sos teriyaki
- 1 melon
- 1 cebula czerwona
- kilka listków bazylii
- 1 czerwona papryka marynowana
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- szczypta chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ryż jaśminowy
- 4 łyżeczki pesto bazyliowego
Łososia pozbawiamy ości oraz łusek na skórze, myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem a następnie zalewamy sosem teriyaki i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum godzinę czasu (można na całą noc).
Melona kroimy w drobną kostkę, dodajemy posiekaną drobno czerwoną cebulę, posiekane liście bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko skrapiamy sokiem z połowy limonki, doprawiamy solą oraz chili.
Ryż jaśminowy płukamy dwukrotnie w zimnej wodzie i wrzucamy do lekko osolonego wrzątku. Gotujemy zgodnie z instrukcją, na koniec odcedzamy i dodajemy pesto bazyliowe, mieszamy.
Łososia wyjmujemy z marynaty i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię (użyłem grillowej) zaczynając smażenie od strony ze skórą. Po upływie 4-5 minut odwracamy i smażymy kolejne 3 minuty podlewając sosem teriyaki z marynaty.
Na podpieczonego łososia wykładamy salsę, dodajemy ryż i zieleninę do dekoracji.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));