Łosoś teriyaki z makaronem soba

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś teriyaki (w mojej silnie autorskiej wersji;) marynowany jest w słodko- słonej zaprawie, która daje mu aromat i piękny wygląd.

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podałam go z dodatkiem gryczanego makaronu soba oraz jarmużem, dla którego zima to najlepszy czas.

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantne nuty dania zależą od Waszych upodobań. Do marynaty możecie dodać świeże, ostre papryczki lub zupełnie z nich zrezygnować (czego jednak nie polecam ;).

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • łosoś - 2 porcje filetu
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy - 1 łyżeczka
  • imbir - ok. 2 cm, świeży
  • chili - do smaku
  • makaron sob - ok. 200 g
  • jarmuż - ok. 100 g
  • olej sezamowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania

Makaron ugotuj  w osolonej wodzie.

Z sosu sojowego, miodu, utartego imbiru, octu i chili przygotuj marynatę. Obtocz w niej rybę i pozostaw na minimum 20 minut. Po tym czasie osusz filety ręcznikiem papierowym i usmaż na małym ogniu, na teflonowej patelni. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby nie przestygła.

Na tą samą patelnię włóż jarmuż, podlej niewielką ilością (ok. 4 łyżki) wody, przykryj i gotuj do miękkości ok. 3 minut. Możesz wlać też łyżkę marynaty pozostałej po łososiu. Dodaj makron, wymieszaj, skrop olejem sezamowym. Podawaj z łososiem, posypane chili i szczypiorem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy