Łosoś teriyaki z makaronem soba

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Łosoś teriyaki (w mojej silnie autorskiej wersji;) marynowany jest w słodko- słonej zaprawie, która daje mu aromat i piękny wygląd.

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Podałam go z dodatkiem gryczanego makaronu soba oraz jarmużem, dla którego zima to najlepszy czas.

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantne nuty dania zależą od Waszych upodobań. Do marynaty możecie dodać świeże, ostre papryczki lub zupełnie z nich zrezygnować (czego jednak nie polecam ;).

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Łosoś teriyaki z makaronem soba - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • łosoś - 2 porcje filetu
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy - 1 łyżeczka
  • imbir - ok. 2 cm, świeży
  • chili - do smaku
  • makaron sob - ok. 200 g
  • jarmuż - ok. 100 g
  • olej sezamowy - 2 łyżki
Sposób przygotowania

Makaron ugotuj  w osolonej wodzie.

Z sosu sojowego, miodu, utartego imbiru, octu i chili przygotuj marynatę. Obtocz w niej rybę i pozostaw na minimum 20 minut. Po tym czasie osusz filety ręcznikiem papierowym i usmaż na małym ogniu, na teflonowej patelni. Przełóż na talerz i przykryj folią aluminiową, aby nie przestygła.

Na tą samą patelnię włóż jarmuż, podlej niewielką ilością (ok. 4 łyżki) wody, przykryj i gotuj do miękkości ok. 3 minut. Możesz wlać też łyżkę marynaty pozostałej po łososiu. Dodaj makron, wymieszaj, skrop olejem sezamowym. Podawaj z łososiem, posypane chili i szczypiorem.

Przepisy z tych kategorii

Tatar z łososia, mango i kolendry

Tatar z łososia, mango i kolen…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałata Cezar. Historia najsłynniejszej sałaty świata!

Sałata Cezar. Historia najsłyn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i czerwoną papryką

Spaghetti z tuńczykiem, oliwka…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Dorsz zapiekany w sosie śmietanowo-koperkowym
1

Dorsz zapiekany w sosie śmieta…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Macher Malaikari. Fragment…
1

Ryba w ‚mleku’ kokosowym. Mach…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Halibut pod kolorową pierzynką
1

Halibut pod kolorową pierzynką

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Ekspresowy kurczak teriyaki z ryżem

Ekspresowy kurczak teriyaki z…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki w jogurcie z…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Polędwiczki wieprzowe ze szparagami i suszonym pomidorem

Polędwiczki wieprzowe ze szpar…

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron ze szparagami, zielonym groszkiem i borowikami w sosie śmietanowym

Makaron ze szparagami, zielony…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zapiekanka makaronowa z brokułami, pieczarkami i boczkiem

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kotlety schabowe w sosie własnym – szybki obiad

Kotlety schabowe w sosie własn…

napiecyku napiecyku
napiecyku