Łosoś teriyaki - kuchnia japońska

Łosoś teriyaki - kuchnia japońska

Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb.

Droga, ale uważam, że warto od czasu do czasu wydać więcej i zjeść pyszną rybę, której smak na długo pozostanie w pamięci.

Łosoś teriyaki z całą pewnością na długo pozostawi Wam uczucie oblizywania się na samo wspomnienie – gwarantuję!

Zdjęcie - ŁOSOŚ TERIYAKI - kuchnia japońska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Soczysty, świeży łosoś zamarynowany w aromatycznej, orientalnej marynacie jest fantastycznym pomysłem na wykwintny obiad nie tylko dla wielbicieli orientalnych smaków.

Gwarantuję, że każdy sięgnie po dokładkę.

Ja podałam łososia teriyaki z 2 rodzajami ryżu i karmelizowana młodą marchewką – Wy śmiało możecie podać go z makaronem i np. surówką z białej kapusty.

Będzie pysznie !

Gwarantuję!

Polecam!

Zdjęcie - ŁOSOŚ TERIYAKI - kuchnia japońska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* świeży łosoś ze skórą – 2 kawałki

* sos teriyaki – 0,5 szkl

* limonka ( sok ) – 3 łyżki

* miód prawdziwy – 2 łyżki

* czosnek – 2 ząbki

* świeży imbir starty – 1 łyżeczka

* świeże chili posiekane – 1 łyżeczka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Łososia oczyszczamy.

W misce mieszamy sos teriyaki z miodem, sokiem z limonki, startym czosnkiem, imbirem i posiekaną chili.

Wkładamy łososia, dokładnie obtaczamy, odstawiamy na ok. 2 godziny.

Zamarynowanego łososia smażymy na patelni grillowej ( zaczynając skórą po dołu ) z niewielką ilością oleju ( np. sezamowego ).

W trakcie smażenia polewamy resztą marynaty.

Podajemy na gorąco z dodatkami!

Smacznego!

Zdjęcie - ŁOSOŚ TERIYAKI - kuchnia japońska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów