Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- 700 g filetu z łososia
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 150 g szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 40 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Szalotkę pokrój w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki w całości oraz pokrojoną szalotkę oraz ząbek czosnku (może być pokrojony w plasterki albo w całości). Skrop Vitą, oprósz solą i pieprzem oraz bazylią.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 15 minut.
Krok 2
W czasie, gdy pieką się warzywa, oczyść łososia z łusek i dopraw go solą z pieprzem.
Krok 3
Na podpieczone pomidorki z szalotką ułóż kawałki łososia. Mogą być w całości lub pokrojone na porcje. Piecz bez przykrycia w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut
Okazja: obiad
Poziom trudności: łatwe