Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi

Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi

Zdjęcie - Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 700 g filetu z łososia
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 40 ml oleju rzepakowego Vita z dodatkiem lnianki
  • sól
  • pieprz

Zdjęcie - Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Szalotkę pokrój w plasterki. Do naczynia żaroodpornego włóż pomidorki w całości oraz pokrojoną szalotkę oraz ząbek czosnku (może być pokrojony w plasterki albo w całości). Skrop Vitą, oprósz solą i pieprzem oraz bazylią.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 15 minut.

Zdjęcie - Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W czasie, gdy pieką się warzywa, oczyść łososia z łusek i dopraw go solą z pieprzem.

Zdjęcie - Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Na podpieczone pomidorki z szalotką ułóż kawałki łososia. Mogą być w całości lub pokrojone na porcje. Piecz bez przykrycia w temperaturze 170°C przez około 12-15 minut.

Zdjęcie - Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 40 minut

Okazja: obiad

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Łosoś pieczony z pomidorkami koktajlowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów