Łopatka wieprzowa pieczona
Łopatka wieprzowa pieczona.
Łopatka wieprzowa pieczona
Pyszna, soczysta łopatka wieprzowa pieczona z czosnkiem, mieloną papryką, tymiankiem i oregano, marynowana w soku pomarańczowym. Wypróbowany, prosty przepis na łopatkę wieprzową z piekarnika.
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania łopatki wieprzowej z piekarnika:
- około 1,3 kg łopatki wieprzowej
- 4 cebule grubo pokrojone
marynata:
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 łyżki oliwy
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- sól do nacierania mięsa
Łopatka wieprzowa pieczona
Oto przepis krok po kroku na łopatkę wieprzową pieczoną w piekarniku
Krok 1.
- Łopatkę umyć i osuszyć, natrzeć solą. W miseczce połączyć wszystkie składniki marynaty. Łopatkę wieprzową włożyć do woreczka ze strunowym zamknięciem, wlać przygotowaną marynatę, rozprowadzić starannie po mięsie, zamknąć woreczek i włożyć do lodówki do marynowania (najlepiej na całą noc).
Krok 2.
- Na 1-2 godziny przed pieczeniem, wyjąć łopatkę wieprzową z lodówki, ogrzać do temperatury pokojowej. Następnie ułożyć w żaroodpornym naczyniu pokrojone w plastry cebule, na nich położyć mięso. Przez pierwsze 20 minut zapiekać w 200 stopniach, później zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez kolejne 3-4 godziny, aż wieprzowina stanie się bardzo delikatna. Często polewać mięso wytworzonym w trakcie pieczenia sokiem.
Krok 3.
- Po upieczeniu wyjąć łopatkę z piekarnika, mięso zawinąć w folię, a cebulę wraz z sokami zmiksować na gładki sos i doprawić do smaku. Po około 10 minutach wyjąć łopatkę z folii, pokroić w plastry i polać przygotowanym sosem cebulowym. Podawać z ziemniakami z wody lub puree oraz sezonową surówką ze świeżych warzyw.
Mam nadzieję, że przepis na łopatkę wieprzową pieczoną spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!
Łopatka wieprzowa pieczona.
łopatka wieprzowa pieczona.