Lody z mango i nektarynek

Lody z mango i nektarynek

Oryginalnie lody mangowe od Manjuli troszkę przerobiłam chcąc zwiększyć ich ilość i trochę zredukować zawartość tłuszczu dodając mleko. Miałam tylko jedno mango, więc dorzuciłam nektarynki. W rezultacie przepis mocno odbiegł od oryginalnego.

Zdjęcie - Lody z mango i nektarynek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Część masy lodowej mroziłam w osobnych pojemniczkach, a resztę w pudełku. O ile te pierwsze je się wygodnie, to te drugie na razie nadal siedzą w pudełku, bo są za twarde, żeby je ładnie wyciągnąć, a nie chciałam ich rozmrażać. Lody smakują ciekawie... marchewkowo :) Może kiedyś spróbuję jeszcze raz, ale z większą zawartością mango.

Przepis (wyszło 6 lodów na patyku oraz pudełko 800ml):

  • 1 mango
  • 2 nektarynki
  • 2 kubeczki śmietanki kremówki (po 200ml)
  • 200ml mleka
  • 0.5 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobii kukurydzianej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Mango pokroić na kawałki (tu jest pokazane jak to najlepiej zrobić), obrać i pokroić nektarynki. Wymieszać skrobię z 4 łyżkami wody. Zagotować mleko, śmietankę razem z cukrem i rozpuszczoną skrobią, mieszać, a następnie zostawić do ostygnięcia. Zmiksować mango, nektarynki i sok z cytryny na gładką masę. Wymieszać z ostudzoną masą mleczno-śmietanową. Schłodzić masę w lodówce przez kilka godzin. Ukręcić lody w maszynie lub przy pomocy miksera.

Zdjęcie - Lody z mango i nektarynek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lody dodaję do akcji Z widelcem po Azji

Zdjęcie - Lody z mango i nektarynek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów