Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).

Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).

Lato wystartowało!

Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom.

(oby tylko nie burzowym)

Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.

Przywitaliśmy je pysznymi domowymi lodami o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.

Były kremowe mimo braku maszynki  i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.

Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.

Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!

Zdjęcie - Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 250g ricotty
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Zdjęcie - Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka z cukrem ubijałam przez kilka minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana była jasna i gęsta zdjęłam znad garnka i odstawiłam.
  • W drugiej misce zmiksowałam ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
  • Na koniec delikatnie połączyłam obie masy dodając jajka do sera.
  • Lody przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika.
  • Po upływie ok 1 godziny wyjęłam pojemnik i zmiksowałam zawartość. Czynność tę powtarzałam 3-4 razy w odstępach 30-40 minut. Następnie pozostawiłam do całkowitego zmrożenia.
  • Lody na 10 minut przed podaniem wyjęłam z zamrażarki, by zmiękły. W upalny dzień można wstawić na górną półkę lodówki, zmiękną bardziej równomiernie.

Smacznego!

Zdjęcie - Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów