Lody waniliowe z ricotty (bez maszynki).
Lato wystartowało!
Teraz bezkarnie można biegać boso po strumieniu i leżeć na łące przyglądając się chmurom.
(oby tylko nie burzowym)
Koniec też narzekania na upały – teraz ich czas.
Przywitaliśmy je pysznymi domowymi lodami o smaku delikatnej, śmietankowej ricotty z nutą najlepszej wanilii.
Były kremowe mimo braku maszynki i zmysłowo rozpuszczały się w pucharku w upalne popołudnie.
Najeżone czarnymi ziarnami wanilii smakowały wyśmienicie bez dodatków, a także z krwisto czerwonym sosem truskawkowym własnej produkcji.
Kolejna porcja znów się mrozi, bo pierwsza była zdecydowanie zbyt mała, a w sklepie takich się nie kupi!
Składniki:
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 250g ricotty
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
- Jajka z cukrem ubijałam przez kilka minut na parze (nad gotującą się wodą). Gdy piana była jasna i gęsta zdjęłam znad garnka i odstawiłam.
- W drugiej misce zmiksowałam ricottę (w temperaturze pokojowej) z ziarnami z 1 laski wanilii i ekstraktem waniliowym.
- Na koniec delikatnie połączyłam obie masy dodając jajka do sera.
- Lody przelałam do pojemnika i wstawiłam do zamrażalnika.
- Po upływie ok 1 godziny wyjęłam pojemnik i zmiksowałam zawartość. Czynność tę powtarzałam 3-4 razy w odstępach 30-40 minut. Następnie pozostawiłam do całkowitego zmrożenia.
- Lody na 10 minut przed podaniem wyjęłam z zamrażarki, by zmiękły. W upalny dzień można wstawić na górną półkę lodówki, zmiękną bardziej równomiernie.
Smacznego!