Lody orzechowe - vege, lactose free, gluten free, low fodmap
Pyszne, sycące lody idealne dla wegan, osób na diecie bezlaktozowej, bezglutenowej oraz LOW FODMAP (czym jest dieta FODMAP przeczytasz TUTAJ). Zapraszam do przygotowań!
Składniki (5 małych porcji): 3 banany
2 łyżki masła orzechowego*
garść orzechów (u mnie włoskie i kilka migdałów)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN +mrożenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
* Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź, czy masło nie zawiera niedozwolonych składników, m.in. syropów słodzących i inuliny
Przygotowanie: Orzechy drobno siekamy, przesypujemy do miski. W misie blendera umieszczamy banany i masło orzechowe, miksujemy na gładką masę, przelewamy do orzechów i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka lub foremek i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe! :)
Składniki (5 małych porcji): 3 banany
2 łyżki masła orzechowego*
garść orzechów (u mnie włoskie i kilka migdałów)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN +mrożenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
* Dieta FODMAP: przed zakupem sprawdź, czy masło nie zawiera niedozwolonych składników, m.in. syropów słodzących i inuliny
Przygotowanie: Orzechy drobno siekamy, przesypujemy do miski. W misie blendera umieszczamy banany i masło orzechowe, miksujemy na gładką masę, przelewamy do orzechów i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemniczka lub foremek i wkładamy do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe! :)