Lody o smaku cheesecake (sernikowym), wg Davida Lebovitza
Po tych ciągłych nutellowych lodach miałam ochotę na coś bardziej orzeźwiającego.
Lody cheesecake to strzał w dziesiątkę :)
Pyszne, orzeźwiające, błyskawiczne.
Wystarczy zmiksować składniki i wrzucić do maszynki, a za pół godziny, no powiedzmy półtorej z mrożeniem, mamy gotowe lody :)
Przepis na CinCinie podała Dziunia i za nią cytuję:
Składniki na ok. 750 ml masy lodowej
- 230 g serka kremowego typu Philadelphia czyli o zaw. tłuszczu ok. 20-24% - ja dałam waniliowe Delfiko
- 1 cytryna, lepiej jak niepryskana - dodałam jeszcze sok z połówki cytryny
- 1 szklanka (240g) kwaśnej śmietany - u mnie 14 %
- 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 12% - u mnie 30 %
- 2/3 szklanki (130g) cukru
- szczypta soli - zapomniałam
Skórkę z cytryny zetrzeć bezpośrednio na inne składniki przełożone do blendera. Zmiksować na gładko i wstawić do lodówki do schłodzenia. (ja nie chłodziłam) Mrozić w maszynce do lodów.