Lody jagodowe

Lody jagodowe

Dziś znowu zawitały upały, a my wybralismy się z dzieciakami do warszawskiego zoo, by oglądać karmienie  fok, nosorożców, hipopotamów, gibbonów i pingwinów. Było zabawnie i wzruszająco. W ogrodzie chłodziliśmy się lodami z Zielonej Budki, bo skwar był nieznośny. W domu zaś czekały na nas domowe, jagodowe, mroźne kulki.

Zdjęcie - Lody jagodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamifoka Goga czeka na swój posiłek

Zdjęcie - Lody jagodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

a to lody, które czekały na nas ;-)

Lody jagodowe

2 szklanki czarnych jagód ew. borówek amerykańskich

3/4 szklanki cukru

szczypta soli

1 szklanka mleka

1,5 szklanki 36% śmietany

Podgrzałam owoce z cukrem i solą i dusiłam przez 5 minut na małym ogniu, rozgniatając borówki widelcem.

Wystudziłam borówkowy sos, zmiksowałam z mlekiem, wymieszałam z zimną śmietanką. Powinnam przetrzeć przez gęste sitko, ale zapomniałam i tego nie zrobiłam. Nie szkodzi.

Słodką masę przelałam do litrowego pojemnika i chłodziłam przez 2 godziny w lodówce. Następnie lody przeniosłam do zamrażalnika. Mogłabym je mrozić w maszynie do lodów, ale jej nie posiadam. Mieszałam więc je kilkakrotnie podczas chłodzenia. Mniej więcej co pół godziny. Mieszałam je dotąd, aż masa zgęstniała i całkiem zamarzła (ok. 4 -5 razy).

Bardzo smaczny deser. :-)

*źródło - czasopismo "Kuchnia"

Zdjęcie - Lody jagodowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów