Lody dyniowe ze skórką pomarańczową
Dynie jak ja je kocham :-) dlatego postanowiłam sobie przypomnieć jej smak :-) robiąc właśnie takie lody, a odkąd rok temu kupiłam maszynkę do lodów mój zamrażalnik praktycznie się z nią nie rozstaje ... Lody są kremowe z kawałkami skórki pomarańczowej oraz mają korzenny aromat - polecam.
- 1 szklanka musu dyniowego
- 1 pomarańcza ( sok+ skóra)
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 2 łyżeczki przypraw korzennych
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru pudru
Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na puszek. Następnie dodajemy mus dyniowy, śmietanę oraz przyprawę korzenną ,zeskrobaną skórę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Całość zmiksować do połączenia się składników. Masę dyniową wstawić do lodówki na całą noc by porządnie się schłodziło. Następnie postępować według instrukcji maszynki do lodów.
Smacznego
Wydrukuj przepis