Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny
Kolejne pyszne domowe lody. Użyłam niedużej ilości truskawek dlatego nazwałam je lodami delikatnie truskawkowymi. Ale są na prawdę smaczne, a przede wszystkim nie trzeba na nie długo czekać. Zmodyfikowałam przepis na lody waniliowe . Następnym razem dodam może nieco więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody 15 minut i po tym czasie masa była bardzo puszysta. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
300g schłodzonego mleka skondensowanego, niesłodzonego
200 g truskawek + kilka do podania
2-3 łyżki ksylitolu - do smaku
przygotowanie
Truskawki umyć, odciąć szypułki, zmiksować. Śmietanę wlać do misy robota i zacząć ubijać. Jak tylko śmietana zacznie lekko gęstnieć, pomału dodawać mleko. Dodać ksylitol. Ubijałam ok 15 minut. Pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, i ubijać jeszcze tak długo, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa ma być bardzo puszysta ale nie sztywna. Ubitą masę włożyć do pojemnika (włożyłam do trzech mniejszych) i wstawić na 6 - 8 godzin do lodówki. Podawać z truskawkami, listkami mięty i ewentualnie bitą śmietaną. Można też polać lody musem truskawkowym. Smacznego!
Składniki:
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
300g schłodzonego mleka skondensowanego, niesłodzonego
200 g truskawek + kilka do podania
2-3 łyżki ksylitolu - do smaku
przygotowanie
Truskawki umyć, odciąć szypułki, zmiksować. Śmietanę wlać do misy robota i zacząć ubijać. Jak tylko śmietana zacznie lekko gęstnieć, pomału dodawać mleko. Dodać ksylitol. Ubijałam ok 15 minut. Pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, i ubijać jeszcze tak długo, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa ma być bardzo puszysta ale nie sztywna. Ubitą masę włożyć do pojemnika (włożyłam do trzech mniejszych) i wstawić na 6 - 8 godzin do lodówki. Podawać z truskawkami, listkami mięty i ewentualnie bitą śmietaną. Można też polać lody musem truskawkowym. Smacznego!