Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny

Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny
Kolejne pyszne domowe lody. Użyłam niedużej ilości truskawek dlatego nazwałam je lodami delikatnie truskawkowymi. Ale są na prawdę smaczne, a przede wszystkim nie trzeba na nie długo czekać. Zmodyfikowałam przepis na lody waniliowe . Następnym razem dodam może nieco więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody 15 minut i po tym czasie masa była bardzo puszysta. Koniecznie wypróbujcie!

Zdjęcie - Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:

400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
300g schłodzonego mleka skondensowanego, niesłodzonego

200 g truskawek + kilka do podania
2-3 łyżki ksylitolu - do smaku



przygotowanie

Truskawki umyć, odciąć szypułki, zmiksować. Śmietanę wlać do misy robota i zacząć ubijać. Jak tylko śmietana zacznie lekko gęstnieć, pomału dodawać mleko. Dodać ksylitol. Ubijałam ok 15 minut. Pod koniec ubijania dodać mus truskawkowy, i ubijać jeszcze tak długo, aby wszystko dobrze się wymieszało. Masa ma być bardzo puszysta ale nie sztywna. Ubitą masę włożyć do pojemnika (włożyłam do trzech mniejszych) i wstawić na 6 - 8 godzin do lodówki. Podawać z truskawkami, listkami mięty i ewentualnie bitą śmietaną. Można też polać lody musem truskawkowym. Smacznego!


Zdjęcie - Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Lody delikatnie truskawkowe, domowe, bez maszyny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów