Lody czekoladowe z awokado - pyszne, proste i super zdrowe
Lody czekoladowe powinny być kremowe, gęste i budyniowe, czytam w Jadłonomii i właśnie lody z przepisu Marty były inspiracją do powstania moich dzisiejszych .
Całkowicie się zgadzam, a że najlepszy czekoladowy budyń jaki jadłam powstał przy udziale awokado (przepis tutaj) podmieniłam batata z przepisu Marty na awokado właśnie.
Lody są cudownie kremowe, wręcz aksamitne, bardzo czekoladowe i super łatwe do przygotowania. Można je zrobić bez maszynki do lodów, ale ja do przygotowania wykorzystałam jednak maszynkę.
Skład bardzo prosty, a lody pełne wartości odżywczych.
Zapraszam na lody - samo zdrowie i bardzo polecam!
Składniki:
1 duże dojrzałe awokado
1 puszka mleka kokosowego
200 g gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczka soli
wanilia, płatki chili wg uznania
Wykonanie:
- mleko wlać do garuszka, dodać połamaną na kawałki czekoladę i podrzewać do rozpuszczenia, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji. Odstawić do ostudzenia
- awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestkę i łyżeczką wybrać miąższ. Dodać do ostudzonego mleka kokosowego i zmiksować blenderem na gładko. Dodać sól
- masę budyniową przełożyć do maszynki do lodów i postępować wg instrukcji obsługi
P.S. Lody zrobiły prawdziwą furorę, a robilam je już kilkakrotnie. Dopiero teraz udało się pstryknąć telefonem jedną jedyną fotkę