Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis

Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis

Panna cotta - ta uroczo brzmiąca nazwa to nic innego jak po prostu gotowana śmietanka. Jedni ja kochają inni równie mocno nie znoszą, daje ona jednak szerokie możliwości twórcze w kreowaniu smaku. Nawet jeśli lubimy klasyczne wydania tego deseru, to warto czasem pokusić się o zaromatyzowanie klasyku czymś zaskakującym. Do gotującej się śmietanki można dodać dowolny aromat, ten naturalny rzecz jasna, dowolne zioła (np. rozmaryn, który doskonale łączy się z owocami jagodowymi), przyprawy korzenne ( jak cynamon, kardamon, tonka), kwiaty jadalne ( lawenda, hibiskus, dzika róża, czarny bez patrz przepis ), czy skórki cytrusów. Ważne też aby pamiętać, że to dość kaloryczny deser, nie nadaje się dla będących na diecie, wszak to sama śmietana ;)

Zdjęcie - Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 20 min + 5 h chłodzenie
250 ml śmietany 30%
250 ml mleka
80 g cukru
1 laska wanilii
2 łyżki soku z limonki
starta skórka z 1 limonki
3 łyżeczki żelatyny

Sos jeżynowo-limonkowy
500 g jeżyn, sok i skórka z 2 limonek, ok 4-5 łyżek cukru




Przygotowanie:
1. Śmietanę, mleko, cukier, startą skórkę z limonki i wyłuskany rdzeń wanilii, razem z laską zagotowujemy 2. Żelatynę namaczamy o 2 łyżkach zimnej wody, odstawiamy na ok 5 minut
3. Kiedy mleko ze śmietanką zacznie wrzeć na brzegach garnka, odstawiamy je z ognia, wyjmujemy rdzeń wanilii, dodajemy sok z limonki oraz namoczoną żelatynę, mieszamy aż żelatyna się całkowicie rozpuści
4. Przelewamy panna cottę do 4 miseczek, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie nakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na ok 5 godzin 5. Sos jeżynowy - jeżyny wrzucamy do rondelka, dodajemy cukier, sok i startą skórkę z limonki i zagotowujemy, zmniejszamy ognień i gotujemy aż jeżyny zaczną się rozpadać, następnie miksujemy i przecieramy przez sito, schładzamy 6. Aby wyjąć panna cottę z foremki zanurzamy ją w gorącej wodzie na kilka sekund, można również przez wylaniem masy delikatnie wysmarować foremki bezwonnym olejem
Panna cotta tym razem w wersji kwaskowatej!


Zdjęcie - Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami







Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Limonkowa panna cotta z jeżynowo-limonkowym coulis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów