Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis

Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis



Zdjęcie - Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„ Co roku nastawiam podwójną porcję i zazwyczaj niewiele zostaje. Od lat niezmiennie urzeka mnie swoim cudownym aromatem, głębokim kolorem i wyjątkowym smakiem. Lubię go popijać w szare jesienne wieczory otulona ciepłym szalem, zwłaszcza po całym dniu pracy w ogrodzie lub spacerach po lesie w poszukiwaniu grzybów. Tak przyjemnie wówczas rozgrzewa moje przeniknięte zimnem ciało.
Zdjęcie - Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mój jest dwuletni i nie ma już tak ładnego intensywnego koloru jak na początku.
Zdjęcie - Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wiem, że to już dość późno by go nastawić, ale ja jeszcze wczoraj widziałam porzeczki na targu. Komu się uda wejść w ich posiadanie niech koniecznie nastawi. Naprawdę warto. Likier z czarnej porzeczki to także idealny dodatek do deserów i filiżanki kawy.
Zdjęcie - Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis (Źródło-„Nalewki, likiery i wina domowe” Małgorzaty Capriari”

Składniki: 0,75kg czarnych porzeczek, 0,75l spirytusu 95%, 0,75 kg cukru, 1 szklanka wody, 1/2 laski wanilii

Porzeczki przebrać, umyć i osączyć. Wrzucić do małego wyparzonego gąsiorka. Dodać wanilię rozciętą wzdłuż na pół i zalać spirytusem. Butelkę po spirytusie zachować. Słoik mocno zakręcić i odstawić na 10 dni w ocienione miejsce. Codziennie potrząsać gąsiorkiem. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do butelki i wstawić do lodówki lub wynieść do chłodnej piwnicy. Owoce zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Słoik ponownie szczelnie zakręcić i postawić na słonecznym oknie na 2-3 tygodnie, aby owoce puściły sok. Dobrze jest codziennie potrząsać gąsiorkiem. Powstały sok zlać przez sitko i połączyć z porzeczkowym spirytusem. Wodę zagotować i przestudzić. Jeszcze dobrze ciepłą zalać owoce w dwóch porcjach. Za każdym razem dobrze wymieszać. Uzyskane „popłuczyny” przefiltrować przez kilkakrotnie złożoną gazę i dodać do likieru. Gąsiorek wynieść do piwnicy na 3-4 tygodnie, żeby likier się sklarował. Ponownie przefiltrować i przelać do wyparzonej karafki.
Smacznego :) Aronia
Przepis dodaję do akcji
Zdjęcie - Likier z czarnej porzeczki czyli mój domowy cassis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów