Likier krówkowy (z masy kajmakowej)

Zdjęcie - Likier krówkowy (z masy kajmakowej) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Parę dni temu opublikowaliśmy przepis na likier krówkowy z cukierków. Teraz mamy podobny, ale nieco prostszy w wykonaniu, taki dla leniuszków, z gotowej masy kajmakowej. Ten jest nieco inny w smaku i nieco mocniejszy. Zrobiliśmy tak żebyśmy mieli dwa różne likiery krówkowe. Zdecydowanie oba są godne polecenia, co jakiś czas będziemy je robić, warto mieć na wszelki wypadek taki pod ręką. Ten jest mniej złożony, nie ma ani kawy, ani wanilii. Ale nie bójcie się, jest równie smaczny. A robi się go błyskawicznie.

460 g masy kajmakowej
640 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
410 ml wody
370 ml spirytusu 95% (ok. 295 g)


Wszystko poza spirytusem wlewamy do garnka i mieszamy, podgrzewając na malutkim ogniu. Jak się masą kajmakowa ładnie połączy z wodą i mlekiem to zdejmujemy garnek z ognia, studzimy i dolewamy spirytus. Butelkujemy i chowamy do lodówki na 1-2 dni żeby się smaki nieco przegryzły.


Smacznego!


Zdjęcie - Likier krówkowy (z masy kajmakowej) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy