Letnie owoce z ciasteczkami migdałowymi i gorącym sosem czekoladowym

Letnie owoce z ciasteczkami migdałowymi i gorącym sosem  czekoladowym

Moim ulubionym deserem jest bita śmietana ale nawet ona może się kiedyś znudzić. A że wciąż trwa lato i mamy dostęp do letnich owoców warto po nie sięgnąć. Idealny do tego jest przepis Jamiego, który znalazłam w sierpniowej Kuchni. Prostota tego deseru jest zachwycająca i niewspółmierna do smaku. Dodatkowo podkreślają go przyprawy korzenne, które nadają mu wyjątkowego charakteru.

Zdjęcie - Letnie owoce z ciasteczkami migdałowymi i gorącym sosem  czekoladowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 150 g malin
  • 150 g borówek amerykańskich albo czarnych jagód
  • 10 kruchych ciastek migdałowych ( u mnie amaretti)
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 5 łyżek kremówki
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Umyte owoce wrzucićdo dużej miski, wymieszać. Dodać pokruszone ciasteczka. Wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. Wlać wino do rondelka, dodać laskę cynamonu, anyż i cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż płyn trochę odparuje. Usunąć cynamon oraz anyż i wlać kremówkę. Powoli doprowadzić do wrzenia, dodać połamaną czekoladę i podgrzewać cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdjąć rondelek z ognia, kiedy sos będzie gładki i przykryć aby nie wystygł Wyjąć miskę z owocami. Rozłożyć do czterech pucharków, polać korzennym sosem czekoladowym i natychmiast podawać.

Smacznego:)

 

Kategorie przepisów