Letnia zupa z makaronem
- Wynik: 60
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 50minuty
Makaron, kukurydza i seler naciowy to główne smaki tej zupy. Jest lekka i smaczna. Można dodać odrobinę śmietanki, ja tak zrobiłam ale nie jest to konieczne. Zupę ugotowałam na kurczaku , potem mięso wyjęłam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam z powrotem do garnka. Wyszła naprawdę dobra. Polecam:)
Składniki- udka z kurczaka - 1
- makaron - 200 g
- seler naciowy - 3 łodygi
- marchew - 1
- por - kilka liści
- kukurydza - 1 puszka
- papryczka chilli
- śmietanka (opcjonalnie) - 100 ml
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
W garnku zagotować ok 3-4 l wody. Włożyć oczyszczne udko kurczaka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, liście pora, cebulę, papryczkę chilli. Przykryć i gotować na minimalnym ogniu ok. 40 min. Po tym czasie dodać makaron, odsączoną kukurydzę oraz pokrojonego selera naciowego. Gotować 5 min. Wlać śmietankę i przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego:)