Letnia zupa z bobu i pomidorów
Już od kilku tygodni można kupić na straganach świeży bób, więc staram się wykorzystywać wszelkie sposobności, by z tego korzystać, zwłaszcza, że bób jest tańszy niż w zeszłym roku, przynajmniej u mnie ;) W ostatnim czasie przygotowałam kilka pysznych potraw z bobem, a na pierwszy rzut zamieszczam na blogu letnią zupę z bobem i pomidorami. Przepis znalazłam na stronie Pozytywnej Kuchni i nieco go zmodyfikowałam, zamiast ryżu dodając makaron orzo – jakoś ostatnio mam bardziej ochotę na makaron, niż ryż i do tej zupy bardziej mi on pasował :) Zupa jest bardzo smaczna i sycąca, a dodatkowego smaczku dodaje jej parmezan.
LETNIA ZUPA Z BOBU I POMIDORÓW (na 4 porcje) 500g świeżego bobu, 1 czerwona cebula, 2 duże, dojrzałe pomidory, 1 łyżka oliwy, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 2 garście makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu), 2 łyżki startego parmezanu, sól, pieprz, natka pietruszki, listki lubczyku (opcjonalnie)
Umyty bób blanszować kilka minut we wrzątku. Odcedzić, przelać zimną wodą i obrać ze skórek. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną cebulę. Gdy zmięknie, dodać bób i smażyć całość jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Dodać do bobu, doprawić do smaku solą i pieprzem i dusić razem kolejne 5 minut. Wlać bulion, wsypać makaron i gotować, aż będzie miękki. Wlać zupę do talerzy, każdą porcję posypać startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.