Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków
Gdy temperatury rosną, nie ma się ochoty na ciężkie potrawy. Mnie najlepiej smakują sałatki i surówki. Im bardziej zielone, tym lepiej. Jeśli taka sałatka ma stanowić lekki lunch, albo obiad dla całej rodziny, staram się włączyć jakiś składnik, który zaspokoi każdy głód. W tym przypadku są to pieczone młode ziemniaki – złociste i chrupiące. Idealnie komponują się z soczyście zielonym szpinakiem i musztardowym dressingiem.
Taka sałatka z ziemniaków i szpinaku to nie tylko świeży pomysł na letni, lekki obiad. To też idealny dodatek do dań z grilla. Jej soczyste kolory będą pięknie się prezentowały na plenerowym przyjęciu, a smak z pewnością nikogo nie zawiedzie. Składniki:(4 porcje)- 100g szpinaku baby
- 500g małych ziemniaków
- 150g zielonego groszku (np mrożonego)
- 1 czerwona cebula
- pół pęczka rzodkiewek
- kilka gałązek koperku
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 100ml oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
- garść liści czerwonego szczawiu (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
- Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki lub ćwiartki. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Ziemniaki można też ugotować w mundurkach, a następnie usmażyć na patelni. Przestudź.
- Groszek przelej wrzątkiem – wystarczy, że się lekko sparzy, nie wymaga gotowania.
- W dużej misce wymieszaj szpinak, cebulę pokrojoną w piórka, groszek, plasterki rzodkiewki i szczaw.
- W niewielkim naczyniu wymieszaj energicznie składniki dressingu – musztardę, miód, ocet, sól, pieprz i oliwę. Jeśli dressing okaże się zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody mineralnej.
- Do warzyw dodaj przestudzone ziemniaki – gorące ugotowałyby szpinak – i polej dressingiem na krótko przed podaniem. Wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
- Posyp poszarpanym koperkiem.
Smacznego!