Letnia sałatka z pietruszki i awokado
dwa pęczki pietruszki - duze ladne i nie zwiędnięte - są dwa rodzaje pietruszki - jedna o delikatnych a druga o dość zgrubiałych liściach, lepiej wziąść tą delikatniejszą
1 awokado
mały pomidor albo kilka koktajlowych
mała cebula
garść kolendry
cytryna
sól i oliwa z oliwek
Pietruszkę trzeba posiekać, ale na duże kawałki. Rozłożyć równomiernie na talerzu. Na to pokrojone w kostkę awokado - bez skóry i pestki. Na awokado układam posiekaną cebulę - polewam całość sokiem z połowy cytryny. Po bokach ułożyłam pokrojonego w kostkę pomidora (można użyć koktajlowych pomidorków pokrojonych na 4 części - będzie ładniej). Całość posypałam sporą ilością soli, polałam resztą soku z cytryny oraz oliwą a na wierzch nasypałam sporą garść siekanych listków kolendry.
Pyszne, zielone i lekkie. Idealne na upały.