Letnia sałatka z kurkami i cukinią
To sałatka z tego, co o tej porze najlepsze- młoda cukinia (najlepiej taka prosto z krzaczka!), do niej kurki (w tym roku jest ich prawdziwy wysyp!), trochę zieleniny (u mnie roszponka), grzanki i trochę dojrzewającego sera- dla podkreślenia smaku.
W czasie upału miska takiej sałatki może z powodzeniem stać się pełnym daniem obiadowym, a przynajmniej bardzo solidnym drugim śniadaniem.
Cukinię przesmażyć możecie na oliwie lub (najłatwiej) ułożyć ją równocześnie z grzankami na patelni grillowej/ruszcie grilla w ogródku i za jednym razem przygotować te dwa składniki sałatki.
Proporcje dla 2 osób.
Składniki
- kurki - ok. 150 g
- cukinia - 2 małe sztuki
- bagietka - 1 szt, krótka
- parmezan - 2 łyżki, świeżo tarty
- roszponka - 2 duże garści
- oliwa - 2-3 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sól, pieprz - do smaku
Oczyszczone kurki usmaż na złoto na mieszance 1 łyżki oliwy i masła. Dopraw do smaku.
Cukinię pokrój na krążki, lekko skrop oliwą, tak samo przygotuj kromki bagietki. Usmaż na patelni grillowej (lub zwykłej), aż cukinia lekko zmięknie, a grzanki staną się chrupiące.
Do miseczek nałóż roszponkę, dodaj ciepłe grzyby, cukinię i grzanki. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Posyp tartym parmezanem, ewentualnie skrop dodatkowo oliwą.