Leśny mech z kremem chałwowym i malinami
Składniki ciasto:
- 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
- 330 g mąki pszennej tortowej
- 250 ml oleju Oliwier
- 220 g cukru
- 4 jajka
- 1 cytryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 300 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 150 g mrożonych malin
- 100 g chałwy sezamowej
- kilka małych bezików do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i miksujemy. Odciskamy z nadmiaru wody.
Ubijamy jajka z cukrem na puch.
Do ubitych jajek dolewamy stopniowo olej, nie przerywając ubijania.
Dodajemy zmiksowany szpinak i mieszamy łopatką lub delikatnie miksujemy.
Do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.
Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Ponownie mieszamy.
Ciasto przelewamy do dwóch foremek o średnicy 22 cm i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w foremkach.
Z wystudzonych ciast ścinamy wybrzuszenia powstałe podczas pieczenia i odkładamy je.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno.
Do ubitej kremówki dodajemy mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Dodajemy pokruszoną chałwę i połowę pokruszonych mrożonych malin.
Przygotowanym kremem przekładamy szpinakowe ciasta, a następnie smarujemy górę i boki tortu.
Odłożonym pokruszonym ciastem posypujemy dokładnie cały tort, lekko dociskając okruchy do kremu.
Tort dekorujemy malinami i bezikami. Schładzamy.
Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl