Leśny mech z kremem chałwowym i malinami

Leśny mech z kremem chałwowym i malinami

Zdjęcie - Leśny mech z kremem chałwowym i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Leśny mech z kremem chałwowym i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki ciasto:

  • 450 g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 330 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml oleju Oliwier
  • 220 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem:

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 200 g serka mascarpone
  • 150 g mrożonych malin
  • 100 g chałwy sezamowej
  • kilka małych bezików do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

Ciasto:

Szpinak rozmrażamy i miksujemy. Odciskamy z nadmiaru wody.

Ubijamy jajka z cukrem na puch.

Do ubitych jajek dolewamy stopniowo olej, nie przerywając ubijania.

Dodajemy zmiksowany szpinak i mieszamy łopatką lub delikatnie miksujemy.

Do ciasta przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy.

Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty sok. Ponownie mieszamy.

Ciasto przelewamy do dwóch foremek o średnicy 22 cm i pieczemy około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w foremkach.

Z wystudzonych ciast ścinamy wybrzuszenia powstałe podczas pieczenia i odkładamy je.

 

Krem:

Kremówkę ubijamy na sztywno.

Do ubitej kremówki dodajemy mascarpone i ponownie krótko miksujemy. Dodajemy pokruszoną chałwę i połowę pokruszonych mrożonych malin.

 

Przygotowanym kremem przekładamy szpinakowe ciasta, a następnie smarujemy górę i boki tortu.

Odłożonym pokruszonym ciastem posypujemy dokładnie cały tort, lekko dociskając okruchy do kremu.

Tort dekorujemy malinami i bezikami. Schładzamy.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów