Leśne owoce i kasza jaglana czyli zdrowe śniadanie
Jeśli do rozpoczynania dnia pełnowartościowym posiłkiem nie przekonuje Was konieczność zadbania o zdrowie, być może argument zbliżającego się sezonu na krótki spodnie, letnie sukienki i skąpe bikini będzie tym decydującym :-)
Kasza jaglana cieszy się dobra sławą ze względu na swoje zbawienne dla naszego organizmu właściwości, jednak wielu zwolenników zdrowego żywienia odstrasza jej smak. Jeśli i Wy należycie do tego grona, spróbujcie koniecznie naszej propozycji. Moim zdaniem równie dobrze sprawdza się w roli deseru.
Na koniec krótka uwaga dotycząca gotowania samej kaszy jaglanej, pamiętajcie o jej dokładnym kilkukrotnym wypłukaniu ziaren. Jeśli macie problemy z jej przygotowaniem, ułatwcie sobie zadanie i kupcie taką w woreczkach.
Składniki:
100 gram kaszy jaglanej,
szczypta soli,
200 gram świeżych lub mrożonych owoców leśnych (malin, jeżyn, czarnych jagód),
łyżka miodu lub ksylitolu,
sok z połowy pomarańczy,
opcjonalnie świeży imbir i kora cynamonu, orzechy lub pestki.
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę jaglaną z szczyptą soli, w rondelku umieszczamy owoce, sok z pomarańczy, ksylitol lub miód. gotujemy, do wyparowania połowy płynu. Bardzo lubię do gotujących się owoców dodać łyżeczkę startego imbiru i kawałek kory cynamonu. Do powstałej frużeliny owocowej wsypujemy kaszę. Podaję na ciepło lub na zimno posypane orzechami lub pestkami, czasem dodaję małą łyżkę jogurtu naturalnego.