Leniwe pierogi

Leniwe pierogi to obiad na nudną, jesienna sobotę, którą chcemy leniwie przedłużyć w nieskończoność. Do przygotowania tego dania musimy się przygotować, wprowadzając siebie w odpowiedni nastrój, aby leniwe odkryły przed nami swoje wnętrze i się udały. Bez zbędnych wstępów, robi się to tak: wstajemy około południa i wypijamy poranną kawę, ewentualnie piwko. Można też coś zjeść, ale koniecznie lekkiego bo zaraz kładziemy się ponownie spać na jakąś godzinkę. Później wstajemy, żeby z powrotem się położyć. Około 15.00 przeglądamy czasopisma z poprzedniego tygodnia i wypijamy drugą kawę, ewentualnie pierwsze lub drugie piwko. Po raz drugi przeskakujemy po kanałach telewizyjnych i stwierdzając, że mamy ponad 60 kanałów, ale nic do oglądania, zabieramy się za przygotowanie posiłku.

dla 4 osób:
- 3/4 kg twarogu
- 4 jajka
- szklana mąki
- 5 ugotowanych ziemniaków mogą być z wczorajszego obiadu
- przyprawy: sól, cukier, cynamon, masło i tarta bułka

  1. W dużej misce zagniatamy: twaróg, mąkę, ugotowane ziemniaki, jajka i 2 szczypty soli. Dobrze by było przecisnąć ziemniaki przez praskę lub dobrze rozgnieść widelcem. Ja po prostu długo mielę całą masę ręcznie tak, że ziemniaki w końcu się całkowicie rozlecą.

  2. Z przygotowanej masy forujemy wałki na stole posypanym mąką i kroimy na odpowiadające nam wielkością pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku na niecałą minutę - aż wypłyną. Ja kulam w ręku małe kulki i wrzucam do wrzątku - nie lubię brudzić stołu.

  3. Jak pierogi wypłyną, wrzucamy na sito, a do wrzątku wrzucamy kolejną porcję leniwych. Pozostali, nie uczestniczący aktywnie w gotowaniu lub zmywaniu , mogą już podbierać pierogi. Należy tylko jeszcze je posypać cukrem, cynamonem i polać zarumienioną na maśle bułkę tartą.

Przepisy z tych kategorii

Pierogi z kaszą gryczaną i serem
1

Pierogi z kaszą gryczaną i ser…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z burakiem, gorgonzolą  i włoskimi orzechami
1

Pierogi z burakiem, gorgonzolą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Uszka z grzybami z omastą czosnkowo-ziołową

Uszka z grzybami z omastą czos…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Pierogi z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety
2

Pierogi z nadzieniem z kaszy g…

figmara figmara
figowe smaki

Pierogi z mięsem
2

Pierogi z mięsem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną
1

Pierogi z mięsem i kaszą jęczm…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone bataty o smaku curry
1

Pieczone bataty o smaku curry

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kotlety z ziemniaków i boczniaków
2

Kotlety z ziemniaków i bocznia…

figmara figmara
figowe smaki

Śledzik pod pierzynką
1

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

figmara figmara
figowe smaki

Ratatouille z kopytkami z semoliną
1

Ratatouille z kopytkami z semo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj