Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu
Jestem szczęściarą, że mam w ogrodzie dwa dorodne krzaki czarnego bzu. Teraz, na początku czerwca, kwitną jak oszalałe, całe pokryły się lekko puchatymi, białymi kwiatami i pachną jak najpiękniejsze perfumy świata! Aż żal ich nie wykorzystać (choć te nie zerwane przemienią się późnym latem w ciemne owoce, które świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu np. dżemu, ale o tym innym razem…).
Jeśli jednak nie macie bzu na wyciągnięcie dłoni, bardzo łatwo znaleźć na obrzeżach pól czy w parkach te wspaniałe krzaki. Wystarczy podejść z nożyczkami i obciąć do wiaderka kwiaty. Im więcej, tym lepiej. Wiadomo!;)
Moja lemoniada to raczej syrop z kwiatów czarnego bzu. Robię taki esencjonalny „sok”, a przed podaniem mieszam go zimną wodą gazowaną, od razu mam najlepszą oranżadę świata! W tej samej formie wekuję „syrop” na zimę. Wtedy z kolei doprawiam go przed wypiciem z gorącą wodą z cytryną i najlepsze lekarstwo na przeziębienie gotowe!
Proporcje możecie ustalać sobie w tym przepisie sami, do smaku. Wiadomo jednak, że im więcej kwiatów, tym napar będzie miał intensywniejszy smak (potem jego moc regulować możemy dolewając więcej/mniej wody). Klasycznie cukier do syropu dodajmy w proporcji do wody jak 1:2, ja jednak daję go nieco mniej. Decyzja należy do Was!
Składniki:- kwiaty czarnego bzu - ok. 20 dorodnych sztuk
- woda - 2 litry
- sok z cytryny - wyciśniety z 2 sztuk
- cukier - ok. 1/2 kg (lub nawet 1 kg przy gotowaniu syropu
- lód, gazowana woda - do podania
Zbierz w pełni rozkwitłe, jasne kwiaty czarnego bzu.
Zamiast ich myć (wypłukujemy w ten sposób pyłek kwiatowy), rozłóż je na ściereczce i pozwól osypać się ewentualnym zanieczyszczeniom.
Obetnij grubsze, zielone gałązki z kwiatowych baldachimów.
Kwiaty przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia (najlepiej na całą noc, wtedy kwiaty oddadzą dużo aromatu). Przelej napar przez sito, aby usuną wygotowane kwiaty. Dopraw sokiem z cytryny.
Żeby przygotować lemoniadę, połącz tak powstały syrop z gazowaną wodą mineralną.
Sok możesz też wlać do szczelnie zamykanych słoików. Następnie wstaw je do dużego garnka, zalej do 2/3 wysokości wodą i gotuj przez kwadrans. Wyjmij, podstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj przez całą zimę w ciemnym i zimnym miejscu.