Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem szczęściarą, że mam w ogrodzie dwa dorodne krzaki czarnego bzu. Teraz, na początku czerwca, kwitną jak oszalałe, całe pokryły się lekko puchatymi, białymi kwiatami i pachną jak najpiękniejsze perfumy świata! Aż żal ich nie wykorzystać (choć te nie zerwane przemienią się późnym latem w ciemne owoce, które świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu np. dżemu, ale o tym innym razem…).

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli jednak nie macie bzu na wyciągnięcie dłoni, bardzo łatwo znaleźć na obrzeżach pól czy w parkach te wspaniałe krzaki. Wystarczy podejść z nożyczkami i obciąć do wiaderka kwiaty. Im więcej, tym lepiej. Wiadomo!;)

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja lemoniada to raczej syrop z kwiatów czarnego bzu. Robię taki esencjonalny „sok”, a przed podaniem mieszam go zimną wodą gazowaną, od razu mam najlepszą oranżadę świata! W tej samej formie wekuję „syrop” na zimę. Wtedy z kolei doprawiam go przed wypiciem z gorącą wodą z cytryną i najlepsze lekarstwo na przeziębienie gotowe!

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje możecie ustalać sobie w tym przepisie sami, do smaku. Wiadomo jednak, że im więcej kwiatów, tym napar będzie miał intensywniejszy smak (potem jego moc regulować możemy dolewając więcej/mniej wody). Klasycznie cukier do syropu dodajmy w proporcji do wody jak 1:2, ja jednak daję go nieco mniej. Decyzja należy do Was!

Składniki:
  • kwiaty czarnego bzu - ok. 20 dorodnych sztuk
  • woda - 2 litry
  • sok z cytryny - wyciśniety z 2 sztuk
  • cukier - ok. 1/2 kg (lub nawet 1 kg przy gotowaniu syropu
  • lód, gazowana woda - do podania
Przygotowanie:

Zbierz w pełni rozkwitłe, jasne kwiaty czarnego bzu.

Zamiast ich myć (wypłukujemy w ten sposób pyłek kwiatowy), rozłóż je na ściereczce i pozwól osypać się ewentualnym zanieczyszczeniom.

Obetnij grubsze, zielone  gałązki z kwiatowych baldachimów.

Kwiaty przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia (najlepiej na całą noc, wtedy kwiaty oddadzą dużo aromatu). Przelej napar przez sito, aby usuną wygotowane kwiaty. Dopraw sokiem z cytryny.

Żeby przygotować lemoniadę, połącz tak powstały syrop z gazowaną wodą mineralną.

Sok możesz też wlać do szczelnie zamykanych słoików. Następnie wstaw je do dużego garnka, zalej do 2/3 wysokości wodą i gotuj przez kwadrans. Wyjmij, podstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj przez całą zimę w ciemnym i zimnym miejscu.

Przepisy z tych kategorii

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe z jabłkami be…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
1

Ciasteczka owsiane z masłem or…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
2

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sok agrestowy i porzeczkowy z sokownika
1

Sok agrestowy i porzeczkowy z…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Koktajl pomidorowy z miodem
1

Koktajl pomidorowy z miodem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Lemoniada ogórkowa
2

Lemoniada ogórkowa

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Aqua fresca arbuzowa na wodzie kokosowej
1

Aqua fresca arbuzowa na wodzie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Koktajl ananasowo-pomarańczowy
10

Koktajl ananasowo-pomarańczowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku