Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu

Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jestem szczęściarą, że mam w ogrodzie dwa dorodne krzaki czarnego bzu. Teraz, na początku czerwca, kwitną jak oszalałe, całe pokryły się lekko puchatymi, białymi kwiatami i pachną jak najpiękniejsze perfumy świata! Aż żal ich nie wykorzystać (choć te nie zerwane przemienią się późnym latem w ciemne owoce, które świetnie sprawdzą się przy przygotowaniu np. dżemu, ale o tym innym razem…).

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli jednak nie macie bzu na wyciągnięcie dłoni, bardzo łatwo znaleźć na obrzeżach pól czy w parkach te wspaniałe krzaki. Wystarczy podejść z nożyczkami i obciąć do wiaderka kwiaty. Im więcej, tym lepiej. Wiadomo!;)

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Moja lemoniada to raczej syrop z kwiatów czarnego bzu. Robię taki esencjonalny „sok”, a przed podaniem mieszam go zimną wodą gazowaną, od razu mam najlepszą oranżadę świata! W tej samej formie wekuję „syrop” na zimę. Wtedy z kolei doprawiam go przed wypiciem z gorącą wodą z cytryną i najlepsze lekarstwo na przeziębienie gotowe!

Zdjęcie - Lemoniada i syrop z kwiatów czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje możecie ustalać sobie w tym przepisie sami, do smaku. Wiadomo jednak, że im więcej kwiatów, tym napar będzie miał intensywniejszy smak (potem jego moc regulować możemy dolewając więcej/mniej wody). Klasycznie cukier do syropu dodajmy w proporcji do wody jak 1:2, ja jednak daję go nieco mniej. Decyzja należy do Was!

Składniki:
  • kwiaty czarnego bzu - ok. 20 dorodnych sztuk
  • woda - 2 litry
  • sok z cytryny - wyciśniety z 2 sztuk
  • cukier - ok. 1/2 kg (lub nawet 1 kg przy gotowaniu syropu
  • lód, gazowana woda - do podania
Przygotowanie:

Zbierz w pełni rozkwitłe, jasne kwiaty czarnego bzu.

Zamiast ich myć (wypłukujemy w ten sposób pyłek kwiatowy), rozłóż je na ściereczce i pozwól osypać się ewentualnym zanieczyszczeniom.

Obetnij grubsze, zielone  gałązki z kwiatowych baldachimów.

Kwiaty przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj cukier. Doprowadź do wrzenia i odstaw do wystygnięcia (najlepiej na całą noc, wtedy kwiaty oddadzą dużo aromatu). Przelej napar przez sito, aby usuną wygotowane kwiaty. Dopraw sokiem z cytryny.

Żeby przygotować lemoniadę, połącz tak powstały syrop z gazowaną wodą mineralną.

Sok możesz też wlać do szczelnie zamykanych słoików. Następnie wstaw je do dużego garnka, zalej do 2/3 wysokości wodą i gotuj przez kwadrans. Wyjmij, podstaw do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj przez całą zimę w ciemnym i zimnym miejscu.

Kategorie przepisów