Lekkie jogurtowe ciasto z rabarbarem
Szaleństwo rabarbarowe w mojej kuchni trwa nadal! Tym razem jest to w miarę dietetyczne jogurtowe ciasto z mąki orkiszowej. Tytułowe warzywo ponownie wymieszałam z konfiturą różaną - to połączenie chyba mi się nigdy nie znudzi. Wypiek jest bardzo lekki, delikatny i przepyszny. Polecam!
Lekkie jogurtowe ciasto z rabarbarem
/tortownica o średnicy 23 cm/
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki trzcinowego cukru
25g roztopionego masła
2 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
400g rabarbaru
2 łyżki konfitury różanej
Jogurt i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby się nagrzały!
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rabarbar obrać i odciąć jego twarde końcówki. Pokroić na niewielkie kawałki. Dodać konfiturę, wymieszać i odstawić.
Przesiać obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić na jasną, puszystą masę jajka z cukrem. Dodać jogurt, roztopione masło (ostudzone) oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie i krótko łyżką do połączenia się składników. Masę przełożyć równomiernie do tortownicy. Na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowany rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55 minut. Po tym czasie wierzch powinien być lekko zarumieniony, a patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy. Upieczone ciasto wyjąć i odstawić na chwilę do przestudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego!