Lekkie i zielone pulpety szpinakowe
Pulpety z mielonego mięsa indyczego, szpinaku i otrębów owsianych - dietetycznie, lekko, zdrowo i smacznie. Danie podałam z jogurtowym sosem koperkowym. Danie podałam z fasolką szparagową z prażonymi płatkami migdałowymi. Idealne danie na jesień. Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
pulpety:
300 g mięsa mielonego z indyka
150 g świeżego szpinaku
4-5 łyżek otrębów pszennych
1 białko jajka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
majeranek
oliwa
sos:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
koperek
sól
pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zeszklij. Dodaj szpinak i podduś na średnim ogniu, by "zwiędł". Przestudź go i zmiksuj blenderem.
Mięso włóż do miski, dodaj lekko roztrzepane białko jaja, majeranek, szpinak,otręby, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie (najlepiej rękoma).
Z mięsa mokrymi rękoma formuj pulpeciki - jeśli mięso będzie zbyt luźne -dodaj otręby.
W płaskim garnku zagotuj wodę (wody powinno być niewiele do wysokości pulpecików), lekko posól. Na wrzącą wodę wkładaj pulpety. Przykryj i gotuj około 15 minut.
Gotowe pulpety wyjmij z wody.
Garnek z wodą po pulpetach ustaw na dużym ogniu i odparuj wodę o około połowę.
Jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami rosołu z pulpetów, a następnie wlej całość do rosołu. Wymieszaj, dodaj posiekany koperek. Dopraw do smaku solą i pieprzem,
Pulpety podawaj z sosem jogurtowym.