Lekki tydzień #7: Pełnoziarniste muffiny z musli i bananami

Lekki tydzień #7: Pełnoziarniste muffiny z musli i bananami
Zdjęcie - Lekki tydzień #7: Pełnoziarniste muffiny z musli i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mi dzisiaj przypadło zakończenie naszego cyklu "Lekki tydzień" i połączenie go z cyklem "Śniadanie do łóżka", który przygotowujemy dla Was już od ponad roku. Zwierzając się z moich zwyczajów żywieniowych mówiłam, że na śniadanie lubię zjeść coś, co doda mi energii na cały dzień. A energia się przyda, bo ostatnio jej nie ma. Po burzliwych tygodniach pełnych przygotowań do egzaminu, na nowo zdążyłam zapomnieć co to znaczy prawdziwe lenistwo. Snuję się więc bez celu, nie mogąc sobie przypomnieć co ja właściwie robiłam, gdy się nie uczyłam. Nie chcę napisać, że wakacje już są chyba za długie i brakuje mi codziennych zajęć i obowiązków, bo za kilka tygodni moich słów mocno pożałuję. Od środy czeka mnie jednak jeszcze jeden wyjazd wakacyjny, jeszcze większy relaks i prawdziwie sielska atmosfera, ale o tym napiszę wam, gdy już dotrę na miejsce. Na razie cieszę się już trochę jesiennym, sopockim powietrzem i zajadam się na śniadanie pełnoziarnistymi muffinami i moim nowym faworytem- kurkami w śmietanie na toście z jajkiem sadzonym (polecam!).
Zdjęcie - Lekki tydzień #7: Pełnoziarniste muffiny z musli i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pełnoziarniste muffiny z musli i bananami (6 sztuk) - 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej - 70 g orzechowej granoli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 25 g kruszonych migdałów - 25 g orzechów włoskich - 100 g suszonych śliwek - 50 g musli - 1 laska wanilii - 2 łyżki miodu - 2 jajka - 150 g serka homogenizowanego - 2 dojrzałe banany - 50 ml mleka - szczypta soli
  1. Połącz ze sobą w dużej misce mąkę z proszkiem do pieczenia. Pomieszaj i dodaj resztę suchych składników- poszatkowanej orzechowej granoli, kruszone migdały, poszatkowane orzechy włoskie, musli i szczyptę soli.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  3. Rozkrój laskę wanilii i dokładnie wyjmij ziarenka ze środka. Dodaj do miski.
  4. Poszatkuj śliwki i dodaj do miski. Dodaj też miód, jajka i serek homogenizowany. Pomieszaj trzepaczką.
  5. W osobnej misce rozgnieć banany na jednolitą masę. Dodaj do miski i pomieszaj.
  6. Dolej mleko i dokładnie wymieszaj całość trzepaczką.
  7. W foremkach na muffinki umieść papilotki (a jeśli nie masz to mocno natłuść każdą dziurę masłem) i umieść w nich ciasto do ich wysokości. Posyp na czubkach musli.
  8. Wsadź do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35-40 minut.
  9. Daj im porządnie ostygnąć, gdyż ciepłe mogą być jeszcze lepkie w środku przez użycie bananów.
Śliwka

Kategorie przepisów