Legumina jabłkowa z żurawiną
Dessert with apples and cranberries
Składniki:
2 jabłka
0,5 szt. cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
Żurawina:
0,5 szklanki żurawiny świeżej
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Kruszonka:
1 paczka herbatników
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml śmietany kremówki na wierzch
Wykonanie:
Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę. Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać jabłka i wymieszać. W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to rozpryskuje niebezpiecznie.
Kruszonka. Do roztopionego masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty. W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę. Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę. My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku.