Le welsh czyli pyszne sycące śniadanie

Le welsh czyli pyszne sycące  śniadanie

Od pewnego czasu jestem wielką fanką serów. Chętnie próbuję wszelkie lokalne sery na wczasach oraz na miejscu te, które czasami uda się kupić w ciekawszych sklepach. I o ile sam ser mimolette nie zrobił na mnie wrażenia o tyle na podstawie tej zapiekanki całkowicie zmieniłam zdanie. Odpowiednie dodatki w połączeniu z serem, potrafią przedstawić go w całkowicie innym obliczu. Polecam!

Wracam po wczasach na bloga z całkiem nową energią i natchniona Hiszpańskimi smakami. Postaram się o jakąś regularność wpisów bo genialnych przetestowanych przepisów nazbierałam całą masę. :-) 

Zdjęcie - Le welsh czyli pyszne sycące  śniadanie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania: 25min

Poziom trudności 1/10

Ilość: dla 2 osób

Składniki:

  • 2 jajka
  • dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego)
  • 200g sera mimolette (lub cheddar)
  • 100ml ciemnego piwa
  • łyżka musztardy

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Niewielkie naczynia żaroodporne pryskami oliwą.

2. Ser podgrzewamy na parze, dodajemy piwo i musztardę.

3. Naczynia wykładamy kromkami chleba.

4. Kromki zalewamy masą serowo- piwną.

5. Na wierzch wbijamy jajko. 

6. Pieczemy 20 min.

Smacznego!

Kategorie przepisów