Le welsh czyli pyszne sycące śniadanie
Od pewnego czasu jestem wielką fanką serów. Chętnie próbuję wszelkie lokalne sery na wczasach oraz na miejscu te, które czasami uda się kupić w ciekawszych sklepach. I o ile sam ser mimolette nie zrobił na mnie wrażenia o tyle na podstawie tej zapiekanki całkowicie zmieniłam zdanie. Odpowiednie dodatki w połączeniu z serem, potrafią przedstawić go w całkowicie innym obliczu. Polecam!
Wracam po wczasach na bloga z całkiem nową energią i natchniona Hiszpańskimi smakami. Postaram się o jakąś regularność wpisów bo genialnych przetestowanych przepisów nazbierałam całą masę. :-)
Czas przygotowania: 25min
Poziom trudności 1/10
Ilość: dla 2 osób
Składniki:
- 2 jajka
- dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego)
- 200g sera mimolette (lub cheddar)
- 100ml ciemnego piwa
- łyżka musztardy
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik nastawiamy na 180 st. Niewielkie naczynia żaroodporne pryskami oliwą.
2. Ser podgrzewamy na parze, dodajemy piwo i musztardę.
3. Naczynia wykładamy kromkami chleba.
4. Kromki zalewamy masą serowo- piwną.
5. Na wierzch wbijamy jajko.
6. Pieczemy 20 min.
Smacznego!