Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami
Burgery, tak bardzo przez wszystkich uwielbiane, a niestety spożywane w większości w niezdrowych fast foodach… A tak łatwo zrobić je samemu w domu! Przedstawiam dziś bardzo łatwy przepis na soczyste burgery wołowe z serem, podrumienionymi pieczarkami z cebulką, które przypadną do gustu każdemu. Bułki można kupić już gotowe, więc przygotowanie ich trwa dosłownie kilkanaście minut. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Łatwy burger wołowy z serem i pieczarkami
(4 porcje)
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 120 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 1/2 średniej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 450 g mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 4 plastry ulubionego sera
- 4 bułki do hamburgerów, przekrojonych na pół i podsmażonych od wewnątrz na patelni grillowej
- sałata do podania
- majonez, opcjonalnie
- keczup, opcjonalnie
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, dodaj pieczarki, cebulę, 1 łyżeczkę soli i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż odparuje z grzybów woda, przez około 3 minuty. Następnie zmniejsz ogień do małego, dodaj czosnek i smaż mieszając do zarumienienia się grzybów. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową i odstaw.
- W średniej misce wymieszaj wołowinę, jajko, sos Worcestershire, 1/2 łyżeczki soli, pieprz i 1/2 łyżeczki i delikatnie wymieszaj. Uformuj 4 zgrabne kotleciki i dopraw solą i pieprzem.
- Smaż burgery na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni grillowej przez około 6-8 minut, obracając raz w międzyczasie, aż będą usmażone zgodnie z upodobaniami. Następnie ułóż na każdym ser, przykryj pokrywką i smaż przez kolejną minutę aż ser się roztopi.
- Na spodach podpieczonych bułeczek rozsmaruj trochę majonezu, ułóż na nich sałatę i kotlety, a na nie grzyby. Polej ketchupem jeśli lubisz, przykryj wierzchami bułek i podawaj.
Smacznego!
English version
Easy beef, mushroom and cheese burger
(4 servings)
Ingredients:
- 2 tbsp butter
- 120 g button mushrooms, sliced
- 1/2 medium onion, sliced thin
- 2 garlic cloves, minced
- 450 g ground beef
- 1 egg
- 2 tsp Worcestershire sauce
- 2 tsp salt
- 1 tsp ground black pepper
- 4 slices of cheese
- 4 hamburger buns, toasted on grill pan
- salad leaves
- mayonnaise, optional
- ketchup, optional
Preparation:
- In a large pan, melt butter over medium-high heat. Add mushrooms, onions, 1 tsp salt, and cook, stirring occasionally, until the mushrooms are tender, about 3 minutes. Reduce heat to low, add garlic and continue to stir occasionally until mushrooms and onions are golden brown. Place in small bowl, cover with foil and set aside.
- Combine ground beef, egg, Worcestershire sauce, 1/2 tsp salt, and 1/2 tsp pepper in a large bowl and gently mix to combine. Shape beef into 4 patties and season the with remaining salt and pepper.
- Grill burgers on grill pan over medium-high heat for about 6-8 minutes, turning once until cooked through. Place cheese on top of burgers, close lid, and cook for 1 minute longer to let the cheese melt.
- Spread some mayo on toasted buns, place salad, burgers on and divide the mushroom-onion mixture evenly over the burgers. Top ketchup, if desired and serve.
Enjoy!