Łatwe danie z jagnięciny i ciecierzycy
Naprawdę szkoda, że jagnięcina nie jest w Polsce zbyt popularna i łatwo dostępna. Nie przepadam (już) jakoś szczególnie za mięsem, właściwie mogłabym się bez niego obejść, ale doceniam ten jego rodzaj. A że bardzo lubię też ciecierzycę, zrobiłam to proste danie, które inspirowane jest marokańskimi smakami. Można je łatwo modyfikować, bezproblemowo się je przygotowuje, no i oczywiście świetnie smakuje, dlatego na pewno chętnie jeszcze raz je zrobię.
Łatwe danie z jagnięciny i ciecierzycy
- 300g chudej jagnięciny
- oliwa
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- ok. 200ml wody (lub bulionu)
- puszka ciecierzycy
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Obsmażyć pokrojoną w kostkę jagnięcinę razem z cebulą przez kilka minut.
Dodać posiekany czosnek i przyprawy i smażyć przez minutę.
Wlać wodę lub bulion i dusić przez 40 minut.
Dodać odsączoną ciecierzycę i część posiekanej natki
i dusić jeszcze 10 minut, odkryte.
Dodać trochę soku z cytryny, ew. doprawić i posypać resztą pietruszki.
Podawać np. z sałatą.
Czas przygotowania: 1 1/2 godzin
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal