Latkes - racuszki z jabłkami

Latkes - racuszki z jabłkami

                      Atinka jadła placuszki - racuszki z jabłuszkiem i cynamonem i narobiła mi na nie smaku. Musiałam je zrobić ;) Kocham wszystko co z cynamonem, a te placuszki są dodatkowo z jabłkiem - przecież to moje ulubione połączenie. Zdaje się, że tych połączeń, które lubię jest sporo hi hi ;) Wracając do placuszków, były pyszne! Jedliśmy je z syropem klonowym, powidłami śliwkowymi, a synek z nutellą.

Zdjęcie - Latkes - racuszki z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*200 ml mleka

*50 ml wody

*300 g mąki pszennej

*100 g cukru

*2 jajka

*1 łyżka rozpuszczonego masła

*1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki cynamonu

*1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

*2 jabłka

*szczypta soli

Jajka utrzeć z cukrem, wlać mleko i masło. Zmiksować. Dodać mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować ciasto. Dodać 2 obrane, starte na tarce jabłka i całość wymieszać.

Na gorącej teflonowej patelni smażyć placuszki aż będą z obu stron złote. Można podać z konfiturą, twarogiem lub posypane cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Zdjęcie - Latkes - racuszki z jabłkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów