Latkes - racuszki z jabłkami
Atinka jadła placuszki - racuszki z jabłuszkiem i cynamonem i narobiła mi na nie smaku. Musiałam je zrobić ;) Kocham wszystko co z cynamonem, a te placuszki są dodatkowo z jabłkiem - przecież to moje ulubione połączenie. Zdaje się, że tych połączeń, które lubię jest sporo hi hi ;) Wracając do placuszków, były pyszne! Jedliśmy je z syropem klonowym, powidłami śliwkowymi, a synek z nutellą.
Składniki:
*200 ml mleka
*50 ml wody
*300 g mąki pszennej
*100 g cukru
*2 jajka
*1 łyżka rozpuszczonego masła
*1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki cynamonu
*1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
*2 jabłka
*szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem, wlać mleko i masło. Zmiksować. Dodać mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia, dokładnie zmiksować ciasto. Dodać 2 obrane, starte na tarce jabłka i całość wymieszać.
Na gorącej teflonowej patelni smażyć placuszki aż będą z obu stron złote. Można podać z konfiturą, twarogiem lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego:-)