Labneh - serek z jogurtu greckiego
            
labneh - serek z jogurtu greckiegoLabneh to biały ser przygotowywany z jogurtu greckiego oddzielanego od serwatki. To pyszny jogurtowy serek z ulubionymi dodatkami. Przygotowuje się go bardzo szybko. Warto go wypróbować!
Źródło: AniaGotuje 
Składniki:
- 800 g jogurtu greckiego
 - płaska łyżeczka soli
 - pół pęczka koperku
 - 1 łyżeczka kurkumy
 - 2 ząbki czosnku
 
Dodatkowo:
- 1 świeża pielucha tetrowa lub gaza opatrunkowa wielkości 1 metra
 - sitko o średnicy 16 cm
 - miska o tej samej średnicy
 - gumka recepturka
 
Wykonanie: 
Przygotować miskę, gazę oraz sitko. Gazę złożyć na pół i wyścielić nią wnętrze sitka. Na gazę przełożyć cały jogurt grecki z dodatkami. Zebrać razem końce gazy i związać luźno gumką recepturką. Garnek z sitkiem i jogurtem w gazie odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie podnieść sitko z jogurtem w gazie. W misce zacznie się zbierać serwatka. Serwatkę wylać a jogurt w gazie lekko odciśnąć jeszcze z serwatki. Przesunąć niżej gumkę recepturkę, by trochę ciaśniej związać powstający ser Labneh. Jogurt w gazie odstawić ponownie do lodówki na 2-4 dni. Przynajmniej raz dziennie odciskać delikatnie płyn i całość znów ostawić do lodówki. Żeby serek był bardziej zwarty, trzeba go trzymać łącznie do czterech dni. Można robić różne wersje serka Labneh. Najbardziej podstawowy jest ser tylko z dodatkiem soli. Taki ser możesz po zrobieniu formować w kulki i obtaczać w ziołach lub umieścić w słoiku z oliwą. Tak przechowywany ser możesz trzymać w lodówce nawet kilka tygodni. Do jogurtu można dodać suszone zioła takie jak oregano, bazylię, czarnuszkę, suszony czosnek, czosnek niedźwiedzi lub gotowe mieszanki przypraw. Takim serkiem smaruję kanapki oraz przygotowuję z niego domowy twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką.
labneh - serek z jogurtu greckiegoSmacznego!
Zapraszam również na: Pasta z lubczyku - maggi bez chemii
LABNEH - SEREK Z JOGURTU GRECKIEGO
LABNEH - SEREK Z JOGURTU GRECKIEGO