Kwas żurawinowy

Kwas żurawinowy

Miałam go przygotować do akcji Grumków, ale nie zdążyłam. Teraz w wielu warzywniakach można kupić żurawiny i porobić z nich różne cuda, np. taki kwas żurawinowy. Smakuje orzeźwiająco, owocowo, słodko, pysznie. Już za chwilę będę robić następny, a potem następny, dopóki nie skończy się sezon na te owoce. Przepadamy za nim wszyscy. Przepis podobno pochodzi z Podlasia. Nie dziwi mnie to, bo Podlasie jest znane nie tylko z bocianów, z pięknych, dzikich miejsc, z miłych ludzi, ale przecież i z pysznego jedzenia i dobrych napojów.

Zdjęcie - Kwas żurawinowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kwas żurawinowy

1,5 kg żurawin

1/2 kg cukru

20 g drożdży

100 g rodzynek

1 łyżka domowego cukru waniliowego (do cukru wsypuję nasionka z przeciętych lasek wanilii, mieszam razem i trzymam w szczelnie zamkniętym pojemniku)

ok. 5 l wody

Umyte żurawiny zalewam 3 l wody i gotuję na wolnym ogniu przez ok. pół godziny.

Płyn przecedzam, wsypuję cukier, uzupełniam przegotowaną, ciepłą wodą do pojemności 5 l. Dokładnie mieszam.

Do miseczki kruszę drożdże, wsypuję cukier waniliowy. Drożdże rozcieram widelcem. Przelewam do płynu. Wsypuję rodzynki.

Zostawiam na 24 godziny w ciepłym miejscu.

Po tym czasie kwas przez sitko przelewam do butelek, szczelnie je zamykam i przechowuję w lodówce.

Zdjęcie - Kwas żurawinowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - "Kuchnia kresowa z Podlasia" Adrianna E. Stawska wyd. DW Benkowski

PODLASIE:

Zdjęcie - Kwas żurawinowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kwas żurawinowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kwas żurawinowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Kwas żurawinowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiwnętrze domu Włodzimierza Puchalskiego

Kategorie przepisów