Kuskus z krewetkami, papryką i awokado z lekkim dressingiem cytrynowym

Kuskus z krewetkami, papryką i awokado z lekkim dressingiem cytrynowym
Zdjęcie - Kuskus z krewetkami, papryką i awokado z lekkim dressingiem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kuskus z krewetkami, papryką i awokado z lekkim dressingiem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 170 g kuskusu
  • 250 ml wody
  • 1 czerwona papryka
  • 1 awokado
  • 200 g obranych, rozmrożonych krewetek
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Dressing:
Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać.

Całość:

Paprykę i obrane awokado pokroić w kostkę, pietruszkę posiekać. Kuskus wsypać do miski, zalać 250 ml wrzącej wody z 1 łyżeczką soli. Odstawić na 5 min. Na patelni rozgrzać smakowy olej Kujawski, wrzucić krewetki, oprószyć solą, smażyć przez 1-2 min. Kuskus rozdrobnić widelcem, dodać paprykę, awokado, pietruszkę i krewetki, polać dressingiem, dokładnie wymieszać.


Porada:
Krewetki należy smażyć krótko, zbyt długa obróbka termiczna sprawi, że będą twarde i gumowate.



Przepis pochodzi z nakrytystoliczek.blogspot.com

Kategorie przepisów