Kurki + zielona fasola

Kurki + zielona fasola

To bardzo dobre danie, które przypadło do serca nawet Niejadkowej. Smakuje niesamowicie. Zniknęło w mgnieniu oka. Zupełnie się tego nie spodziewałam, gdy kupowałam fasolę, która w moim domu nie jest jakoś szczególnie uwielbiana. Jednak w wydaniu al dente, w parze z kurkami, polana octem balsamico - smakowo zachwyca i szybko "wyparowuje".

Zdjęcie - Kurki + zielona fasola  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kurki + zielona fasola

1/2 kg zielonej fasolki szparagowej

25 dag kurek

10 dag cienkich plasterków wędzonego boczku

2 szalotki

oliwa

łyżka soku z cytryny

sól, cukier

2 łyżki balsamico

czarny pieprz

ew. olej z pestek dyni

Umytą fasolkę, po obcięciu końcówek, kroję na 5 cm kawałki. Gotuję w osolonej (ok. 3 łyżeczek) i pocukrzonej (ok. 4 łyżeczek) wodzie al dente (to ważne, żeby nie była przegotowana). Odcedzam i przelewam zimną wodą.

Umyte kurki (większe kroję na połówki) osuszam papierowym ręcznikiem.

Boczek wysmażam na chrupko na oliwie, następnie dodaję posiekane szalotki. Chwilę razem smażę. Wsypuję kurki, dodaję sok z cytryny i smażę na dużym ogniu, mieszając,  dotąd aż cały płyn wyparuje.

Wrzucam fasolkę, solę, wsypuję pieprz, wlewam ocet, krótko razem podgrzewam. Zdejmuję z ognia. Na koniec ewentualnie dodaję olej dyniowy.

Podaję na ciepło.

* źródło - czasopismo "Kuchnia"

Zdjęcie - Kurki + zielona fasola  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów