Kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem i pomidorami
Kurki w sosie śmietanowym.
Kurki w sosie śmietanowym
Pyszny przepis na kurki w sosie śmietanowym z czosnkiem, podduszoną cebulką i pomidorami. Sos z kurek doprawiony sosem Worcestershire z posiekanym koperkiem i startym jabłkiem, doskonały do makaronu, ziemniaków, kopytek albo klusek śląskich. Ten sos kurkowy jest, jest tak wszechstronny, że doskonale komponuje się z wieloma potrawami. A do tego tak łatwo go przyrządzić!
- łatwy i sprawdzony przepis na sos z kurkami i śmietaną
- doskonały do duszonego lub pieczonego mięsa
- sos jest delikatny i kremowy
Kurki w sosie śmietanowym
Delikatne kurki w sosie śmietanowym z dodatkiem koperku i cebulki to jeden z tych przepisów, które warto mieć pod ręką. Aby zrobić dobry sos kurkowy potrzeba tylko kilku prostych składników:
- kurki: chociaż jest to przepis na kurki w sosie śmietanowym, to można użyć innych ulubionych grzybów
- cebula i czosnek: dodają sosowi dużo smaku
- śmietana 30% : dzięki niej sos jest kremowy i aksamitny
- koperek: dodaje świeżości sosowi, można zastąpić go posiekaną natką pietruszki
- pomidorki koktajlowe: można zastąpić suszonymi
- jabłko i wytrawne białe wino: nadają sosowi niezwykłego, winnego aromatu
- przyprawy: sól, pieprz, sos Worcestershire i/lub ulubione zioła np. tymianek
Sos kurkowy
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania sosu kurkowego ze śmietaną:
- 2 łyżki masła
- 1 posiekana szalotka
- 1 pokrojony w plasterki ząbek czosnku
- 2 łyżki białego wytrawnego wina (można pominąć)
- 200-250 oczyszczonych kurek (mniejsze można dodać w całości, większe pokroić )
- 1 małe, obrane jabłko, starte na tarce do jarzyn z większymi oczkami
- około 10 pomidorów koktajlowych pokrojonych na połówki
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Kurki w śmietanie
Krok 1.
- Na większej patelni rozgrzać masło, dodać posiekaną szalotkę i poddusić. Następnie dodać czosnek , po chwili starte jabłko i białe wino. Gdy płyn nieco odparuje dodać oczyszczone kurki, wymieszać wszystko razem i chwilę poddusić.
- Do kurek dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, wlać śmietanę 30% i zagotować. Dusić na niewielkim ogniu, aż sos nieco zgęstnieje (kilka minut). W między czasie doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Na koniec dodać posiekany koperek lub natkę pietruszki.
Z czym podawać kurki w sosie śmietanowym
- makaron
- ziemniaczane gnocchi, kopytka (przepis tutaj>>>), pierogi leniwe (przepis tutaj>>>), kluski kładzione (przepis tutaj>>>), kluski śląskie (przepis tutaj>>>)
- tłuczone ziemniaki (np. puree ziemniaczane z serkiem śmietankowym, puree ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem)
- smażony lub pieczony drób: eskalopki z kurczaka (przepis tutaj>>>), kurczak pieczony tondori (przepis tutaj>>>), maślany ziołowo-czosnkowy pieczony kurczak (przepis tutaj>>>), kotlety mielone z indyka (przepis tutaj>>>), udziec z indyka duszony z warzywami (przepis tutaj>>>)
- placki ziemniaczane (przepis tutaj>>>)
Kurki w sosie śmietanowym.
Ten sos z kurek odgrzewa się bardzo dobrze. W hermetycznym pojemniku można go przechowywać w lodówce do 4 dni. Podczas odgrzewania może być konieczne dolanie odrobiny wywaru lub wody. Do sosu kurkowego można dodać około 1/2 szklanki startego parmezanu. Sos nabierze wyjątkowego, pysznego smaku i aromatu. Jeśli dodasz odrobinę mielonej kurkumy lub kilka nitek szafranu, sos z kurek uzyska piękny złocisto słoneczny kolor.
Kurki w sosie śmietanowym.
Kurki w sosie śmietanowym
Mam nadzieję, że przepis kurki w sosie śmietanowym spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :) Ten sos przygotowuję ze świeżych kurek. Możesz jednak wykorzystać inne ulubione grzyby np. prawdziwki, podgrzybki, a nawet pieczarki. Sos świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, pieczonych lub duszonych mięs. Świetnie smakuje z gotowanym makaronem, jajecznicą lub po prostu z chrupiącym chlebem :)
Miłego gotowania!
Kurki w sosie śmietanowym.