Kurczę z kaszą gryczaną i warmińskim pesto
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
- Tymianek, pieprz, sól, szałwia, skórka z cytryny
- 200 g nieprażonej kaszy gryczanej
- Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
- Pęczek natki pietruszki
- Starty ser Bursztyn
na bulion:
- Pęczek młodej włoszczyzny
- 2 litry wody
- Sól, pieprz
Przygotowanie
Z włoszczyzny przygotuj szybki bulion. Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj.
Kurczaka spraw świeżym tymiankiem, szałwią, skórką z cytryny i odważnie obsyp solą oraz pieprzem. Odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Zamarynowanego kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Mięso ułóż w garnku, zalej olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i wstaw na kuchenkę na około 40 minut. Gotuj na małym ogniu. Miękkiego kurczaka wyjmij z oleju i przesmaż na patelni na złoty kolor.
Kaszę gryczaną nieprażoną przesmaż na patelni z dodatkiem małej ilości oleju Kujawskiego. Do kaszy dodaj powoli bulion i mieszaj. W trakcie dopraw solą i pieprzem.
Zrób pesto. W blenderze zmiksuj natkę pietruszki, dodaj olej Kujawski z czosnkiem i bazylią oraz starty ser Bursztyn.
Kiedy kasza gryczana będzie prawie miękka, dodaj powstałe pesto, nie gotuj kaszy dłużej. Na kaszy w zielonym bulionie ułóż porcję kurczaka.
Produkcja: Kuchnia+