Kurczę z kaszą gryczaną i warmińskim pesto

Kurczę z kaszą gryczaną i warmińskim pesto

Zdjęcie - Kurczę z kaszą gryczaną i warmińskim pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczę z kaszą gryczaną i warmińskim pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • Olej Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • Tymianek, pieprz, sól, szałwia, skórka z cytryny
  • 200 g nieprażonej kaszy gryczanej
  • Olej Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • Pęczek natki pietruszki
  • Starty ser Bursztyn

na bulion:

  • Pęczek młodej włoszczyzny
  • 2 litry wody
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Z włoszczyzny przygotuj szybki bulion. Warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zalej wodą i gotuj.

Kurczaka spraw świeżym tymiankiem, szałwią, skórką z cytryny i odważnie obsyp solą oraz pieprzem. Odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Zamarynowanego kurczaka osusz ręcznikiem papierowym. Mięso ułóż w garnku, zalej olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia i wstaw na kuchenkę na około 40 minut. Gotuj na małym ogniu. Miękkiego kurczaka wyjmij z oleju i przesmaż na patelni na złoty kolor.

 

Kaszę gryczaną nieprażoną przesmaż na patelni z dodatkiem małej ilości oleju Kujawskiego. Do kaszy dodaj powoli bulion i mieszaj. W trakcie dopraw solą i pieprzem.

 

Zrób pesto. W blenderze zmiksuj natkę pietruszki, dodaj olej Kujawski z czosnkiem i bazylią oraz starty ser Bursztyn.

 

Kiedy kasza gryczana będzie prawie miękka, dodaj powstałe pesto, nie gotuj kaszy dłużej. Na kaszy w zielonym bulionie ułóż porcję kurczaka.

 

 

Produkcja: Kuchnia+

Kategorie przepisów