Kurczak ze szpinakiem i ricottą
Bardzo lekka, dietetyczna i przepyszna potrawa. Kurczak dzięki gotwaniu na parze jest wilgotny i soczysty, a szpinak z ricottą to połączenie doskonałe! Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
2 duże piersi z kurczaka,
150 g świeżego szpinaku,
60 g ricotty,
sól,
pieprz,
czosnekł,
yżka oliwy.
Piersi kurczaka umyć osuszyć i naciąć wzdłuż tworząc z mięsa kotlecik w kształcie serca. Lekko rozbić. Posypać solą i pieprzem.Na patalni rozgrzać oliwę i wrzucić szpinak. Poddusić kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Do szpinaku dodać ricottę i dokładnie wymieszać. Masę szpinakową nałożyć na środek kotletów, dokładnie złożyć i spiąć wykałaczkami. Przygotowane roladki gotować na parze około 20-25 minut. SMACZNEGO!
Przepis dołączam do konkursu Mistrzowie Patelni w kategorii Vivat ser!